Německá policie našla monumentální Hitlerovy bronzové koně

Berlín - Německá policie našla při razii proti překupníkům umění dlouho pohřešované artefakty z období nacismu včetně dvou bronzových skulptur „Kráčejících koní“. Sochy v životní velikosti vytvořil rakousko-německý sochař Josef Thorak pro budovu Hitlerova říšského kancléřství.

Pro kancléřství bylo určeno i další nalezené dílo, deset krát pět metrů velký žulový reliéf bojovníka s mečem od výtvarníka Arna Brekera.

Berlínská policie oznámila, že úřady v pěti spolkových zemích provedly koordinované razie v rámci dlouhodobého vyšetřování ilegálního obchodu s uměním. Bronzoví koně a Brekerův reliéf se našli po mnohaletém vyšetřování ve skladové hale ve městě Bad Dürkheim ve spolkové zemi Porýní-Falc.

Thorakovi koně do roku 1989 stávali na sportovišti u sovětských kasáren v Eberswalde poblíž Berlína. Pak se ztratili a nikdo o nich až do středeční policejní razie nevěděl. Kvůli podezření z krádeže a dalšího prodeje skulptur a žulového reliéfu je vyšetřováno osm podezřelých ve věku od 64 do 79 let.

"Kráčející kůň" před Hitlerovým kancléřstvím
Zdroj: ČT24/YouTube

Umělecká a historická hodnota děl je nevyčíslitelná. Sochy koní byly v minulosti nabízeny na černém trhu za 1,5 až čtyři miliony eur. Jen cena bronzu pro jedinou skulpturu by se dnes vyšplhala na více než sto tisíc eur.

V nadcházejících dnech budou objevené artefakty převezeny do policejních skladů. Přeprava několikatunových skulptur si ovšem vyžádá použití speciální techniky a perfektní logistické zajištění.

Nakráčejí koně do muzea?

Další osud bronzových soch je zatím nejasný. Jisté je jen to, že nějakou dobu zůstanou pod policejním dohledem. Historici umění předpokládají, že jsou majetkem Spolkové republiky, a v tom případě by mohly být umístěny v některém z muzeí. Otázkou však je, zda se o ně nepřihlásí potomci Josefa Thoraka. V takovém případě by mohli Kráčející koně nějakou dobu stát pouze v policejních skladech a čekat, až se vyřeší vlastnická práva.

Thorak a Breker patřili do okruhu Hitlerových oblíbených nacistických umělců, kteří žili ze státních zakázek. Thorakovi stál modelem například slavný boxer Max Schmeling, podle něhož umělec vytvořil mimo jiné bronzovou plastiku boxera pro berlínské říšské sportoviště. Po válce pak Thorak dostával zakázky mimo jiné od svého domovského Salcburku.

Model Germanie
Zdroj: Zdeněk Polák/ČTK

Breker je autorem několika Hitlerových bust i souboru skulptur Die Partei (Strana), které lemovaly vstup do říšského kancléřství. Breker spolupracoval s architektem Albertem Speerem, jenž z pověření Hitlera vypracoval plány na vybudování nového říšského hlavního města Germania.

V Německu nečekaně objevili Hitlerovy koně (zdroj: ČT24)