Američan v zájmu záchrany druhu zastřelil vzácného nosorožce

Windhoek - Americký lovec zastřelil v Namibii nosorožce černého, aby pomohl zachránit tento ohrožený druh. Za povolení skolit vzácné zvíře zaplatil loni úřadům v přepočtu 8,5 milionu korun. Peníze vláda použije na boj s pytláky. Ochráncům zvířat se ale takový postup nelíbí.

Po třech dnech náročného stopování v africké buši Corey Knowlton dostal, za co si zaplatil. Skolil starého samce nosorožce černého, jednoho z nejohroženějších živočišných druhů.

„Teď se cítím docela pohnutý,“ hlásil lovec po skolení majestátního zvířete.

Knowlton se přitom sám změnil ve štvanou zvěř. Kvůli koupenému právu na odstřel ho tvrdě kritizovali ochránci. „Myslím, že lidé mají problém jen s tím, že mám rád lov,“ řekl Knowlton stanici CNN, která lov natáčela. Prý si přeje, aby nosorožců zůstalo co nejvíce, kritika už ho unavuje. „Věřím v přežití tohoto druhu,“ dodal Knowlton.

Američan Corey Knowlton zastřelil vydraženého nosorožce
Zdroj: ČT24

Během roku a půl příprav na kontroverzní hon mu několik anonymů vyhrožovalo smrtí. „Tohle jsou neuvěřitelně majestátní stvoření a živá mají mnohem větší cenu než mrtvá,“ říká Azzedine Downes z Mezinárodního fondu na ochranu zvířat.

Na nosorožce skupina lovců pod dohledem namibijských vládních úředníků narazila po dvoudenním pochodu. Když je zvíře zvětřilo, začalo pobíhat kolem. Nakonec nosorožec vyrazil z křoví proti nim. Po přesných zásazích se brzy skácel k zemi.

„Od prvního dne jsem stoprocentně přesvědčený, že tímto činem pomáhám nosorožci černém,“ ujišťuje americký lovec. Hájí se tím, že zneškodnil už neplodné zvíře, které nedávno zabilo mladšího samce.

Američan zastřelil vzácného nosorožce (zdroj: ČT24)

Namibie od roku 2012 vydala lovecké licence pro pět kusů nosorožců. Ujistila, že získaný obnos je využit v programu na ochranu těchto živočichů před pytláky. Na odstřel byli prý navíc vybráni staří jedinci, kteří jsou neschopni reprodukce a kteří smrtelně ohrožují ve vzájemných teritoriálních soubojích mladší samce.

Na začátku 20. století žilo v Africe asi 850 000 nosorožců černých, v roce 1995 to bylo už jen 2400 a nyní asi 5000 zvířat. Nosorožce černého i bílého ohrožují pytláci, kteří je loví pro jejich roh, který se používá v tradiční asijské medicíně a na černém trhu se prodává za horentní sumy.