Tisíce sudů s toxickým odpadem ohrožují pitnou vodu pro Bratislavu

Bratislava - Jihovýchodní část Bratislavy ohrožuje toxická skládka. Podle měření se z ní spodními vodami šíří pesticidy a další rakovinotvorné látky. Odborníci varují, že znečištění může za dvacet let zasáhnout zdroje pitné vody pro celou metropoli. O možném riziku vědí úřady dlouho. Desítky let ho ale neřešily.

Pětihektarový pozemek na okraji Bratislavy byl dříve suchým ramenem Dunaje. V 60. a 70. letech na něj blízké chemické závody navezly odpad a zakryly jej silnou vrstvou zeminy. Devadesát tisíc metrů kubických ropných a dalších látek má být v kovových nádobách. K těm se ale dostala stoupající podzemní voda, narušila je a jejich obsah roznáší podzemím. Dnes už navíc nikdo neví, jak moc nebezpečný obsah sudů je.

„Ta půda na tom by měla být dobrá, ale nic tady neroste nebo jen velmi chabě. Takže něco asi v té zemi je,“ uvažuje starosta čtvrti Vrakuňa Martin Kuruc. Po půl roce v úřadu absolvoval kvůli toxické skládce jednání na úřadech a na ministerstvu víc než jeho předchůdci za celý čtyřletý mandát.

Skládka toxického odpadu na okraji Bratislavy
Zdroj: ČT24

Ve Vrakuni žije dvacet tisíc lidí a v okolí skládky jsou zahrádkářské kolonie. Vodu z vlastních studní nesmí místní už třináct let používat ani na zalévání. „Podle mě je to znečištěné hodně, protože někteří sousedé mají navrtané studny a ta voda jim zapáchá,“ míní majitel jedné z místních zahrad Radoslav Brna. 

Problém řešíme, tvrdí ministerstvo

Podle starosty Kuruce úřady o problému ví desítky let, ale ignorují ho. Aby na nebezpečí upozornil, hrozí stávkou, demonstracemi i odtržením Vrakuni od Bratislavy.

Ministerstvo životního prostředí se obviněním z nečinnosti brání – situaci prý řeší. Podrobný průzkum podzemí i plán, jak znečištění odstranit, má mít do konce července. „Pokračují laboratorní práce, aby se zjistilo, kde jsou ohniska a jakým způsobem se tam případné chemické látky šíří,“ tvrdí mluvčí ministerstva Maroš Stano.

Pak ale budou úředníci řešit další problém - kdo sanaci zaplatí. Odstranění toxických látek, kontaminované zeminy a vyčerpání zasažené podzemní vody může podle odhadů stát víc než miliardu českých korun.

Bratislavu ohrožuje toxická skládka (zdroj: ČT24)