Scéna jako z hororu. V australském městečku pršeli pavouci

Goulburn - Lidé trpící arachnofobií zažívají v australském městečku Goulburn perné dny. Z nebe totiž začali pršet malí pavouci, kteří pokryli zemi pavučinami. Místní obyvatelé hovoří o invazi. Fascinujícímu jevu říkají nadšenci „andělské vlasy“.

Goulburn se nachází v Novém Jižním Walesu. Začátkem tohoto měsíce si zdejší obyvatelé postěžovali listu The Sydney Morning Herald, že jejich oblast byla „napadena pavouky“. Invaze pavouků je něco krásného, ale zároveň nepříjemného, podotkl Ian Watson.

„Celé místo bylo pokryté malými černými pavoučky, a když jsem se podíval nahoru, tak jsem viděl několikasetmetrový tunel ze sítí,“ vypráví Watson. Jedna z místních žen pak uvedla, že viděla „vznášející se hedvábné vlákno“. 

Případy, kdy z nebe prší pavouci, se objevují celkem často. Migrační technice se říká „andělské vlasy“. Mezi květnem a srpnem nastává období, kdy pavouci spouští z nebe na zem sítě obsahující miliony malých pavoučků. Pavučiny jim slouží jako padáky. Tomuto procesu se říká „let balonem“. 

Ze svých sítí vytvářejí obrovské kolonie, které se pak vznášejí ve vzduchu nebo potahují louky. „Mohou cestovat řadu kilometrů, což je důvod, proč má každý kontinent pavouky. I v Antarktidě se pravidelně objevují, ale hned zemřou,“ konstatoval přírodovědec Martyn Robinson. 

„Andělské vlasy“ inspirovaly i slavného básníka Walta Whitmana, který napsal Nehlučného trpělivého pavouka.