PODÍVEJTE SE: Indické jezero samým znečištěním začalo hořet

Bengalúr (Indie) - Obyvatelé indického Bengalúru mají obavy kvůli vzplanutí místního jezera Bellandur. To bylo nejprve několik týdnů pokryto vysokou vrstvou toxické pěny, která se z dálky podobala sněhu, napsal list The Hindu. Pod pěnou se ale ukrývala zčernalá voda plná chemických látek a splašků. Jezero byla už tak znečištěné, že jednoduše začalo hořet.

Pěna zřejmě začala hořet minulý pátek v noci, ukazuje video natočené z břehu. Podle odborníků za to může směs chemických látek včetně fosforu z nečištěných odpadů továren. Ta spolu s lidskými splašky vytvořila hořlavý koktejl náchylný k samovznícení. 

Okolní mokřady, které dříve pomáhaly vodu v jezeru filtrovat, byly zničeny rozvojem. „Tyto mokřady dříve sloužily jako čističky. Nyní tu ale není prostor pro přirozenou filtraci. Znečištění těchto jezer je tak nekontrolovatelné,“ sdělil listu Bangalore Mirror jeden z místních úředníků.

Vrstva pěny má několik metrů

Kromě nehezké vyhlídky na hořící jezero se obyvatelé potýkají také s alergií a popáleninami z hořící toxické pěny, informoval The News Minute. Vrstva pěny dosáhla po nedávném dešti do výšky přes 3,5 metru a dostala se i na břeh. „Pěna, oheň… co dál? Lochneská příšera?“ rozohnil se jeden z místních obyvatel. 

Podobně špatně je na tom i další jezero. Místní úředníci už vyzvali k prošetření bujícího znečištění.