KLDR zrušila pozvání do průmyslového komplexu pro šéfa OSN

Soul - Severní Korea zrušila pozvání na návštěvu průmyslového komplexu Kesong pro generálního tajemníka Organizace spojených národů Pan Ki-muna. Pan měl v plánu navštívit komplex ve čtvrtek v rámci své snahy přispět ke zlepšení vztahů mezi Severní a Jižní Koreou. Komplex obě země společně provozují už více než dekádu.

Pan dnes uvedl, že Severní Korea informovala OSN, že změnila své rozhodnutí a zrušila pozvání na návštěvu komplexu. Vysvětlení, proč své rozhodnutí na poslední chvíli změnila, KLDR neposkytla, napsala agentura AP. „Brzy ráno nás úřady Korejské lidově demokratické republiky informovaly prostřednictvím svých diplomatických kanálů, že změnily své rozhodnutí, podle kterého jsem mohl navštívit průmyslový komplex Kesong,“ uvedl Pan.

Pchjongjang si pozvání Pan Ki-muna rozmyslel (zdroj: ČT24)

Pan měl být třetím sloužícím šéfem OSN, který by navštívil Severní Koreu. Naposledy navštívil KLDR Butrus Butrus-Ghálí v roce 1993, uvedla agentura Reuters.
 
Průmyslový komplex Kesong, založený roku 2003 na území KLDR a financovaný převážně Jižní Koreou, je symbolem spolupráce obou Korejí z dob sbližování. V roce 2013 byla zóna pět měsíců uzavřena kvůli vyhrocení vztahů na poloostrově v důsledku série severokorejských jaderných testů.

Pan Ki-mun (1944) se narodil na jihu Korejského poloostrova. V letech 2004 - 2006, tedy v letech intenzivních jednání zaměřených na ukončení severokorejského jaderného programu, byl ministrem zahraničí Jižní Koreje.