Vrtulníky patří mezi to nejcennější, co teď Nepál má

Káthmándú - Vrtulníky nyní patří mezi to nejcennější, co Nepál má: Helikoptéry vozí lidi z hor a zpět dopravují mezinárodní pomoc. Záchrana z nebes je pro hodně lidí jedinou šancí, jak se dostat k lékaři. Počet obětí dvou zemětřesení, která v uplynulých týdnech zemi zasáhla, už přesáhl osm a půl tisíce a stále není konečný. Záchranáři v odlehlých oblastech dál pátrají po pohřešovaných. Už teď jde o nejhorší katastrofu v moderní nepálské historii.

Jediné mezinárodní letiště v Káthmándú už funguje a rozdělování humanitární pomoci tu koordinuje Dánský červený kříž. „Všichni se snaží sem něco dostat, ale můžeme pracovat jen 24 hodin denně - bohužel,“ lituje dánský koordinátor Peter Schwartz. V sobotu zde přistál i český speciál, který kromě pomoci Červeného kříže přivezl i zásoby a rotaci pro český traumatým. Ten pomáhá zraněným v polní nemocnici a vyjíždí také do okolí. Zatím pomohl bezmála sedmi stovkám lidí. Vláda nyní rozhodla o prodloužení mise, posílá týmu nové zásoby a mění se i necelá polovina jeho členů.

První zemětřesení o síle 7,8 stupně udeřilo v Nepálu 25. dubna, zabilo tisíce lidí a zničilo více než půl milionu domů. Druhé otřesy přišly minulé v úterý v okamžiku, kdy se Nepálci pomalu začínali vzpamatovávat z předchozí katastrofy. Podle nepálského ministerstva vnitra si obě zemětřesení dosud vyžádala 8583 obětí a jejich počet bude zřejmě ještě stoupat. Při zemětřeseních zemřelo 58 cizinců, osud dalších 112 je nejasný; katastrofa ale podle dostupných informací nepostihla české občany. Za dosud nejhorší byly považovány otřesy z roku 1934, kdy v Nepálu zahynulo nejméně 8519 osob.

V Káthmándú se střídá jedno letadlo s pomocí za druhým a vracejí se sem Nepálci, kteří pracovali v zahraničí. Zemětřesení poslala k zemi přes půl milionu domů a provizorní přístřešky jsou tak po lécích nejnaléhavější potřebou. Kromě nynějších těžkých problémů čekají ale Nepál další: Začne monzunová sezóna, což hodně ztíží zásobování odlehlých oblastí. Déšť také kontaminuje vodu, přibude nemocných i sesuvů půdy.

Zpravodajka ČT navštívila s traumatýmem Nepál (zdroj: ČT24)

Součástí nové humanitární zásilky Českého červeného kříže byly obvazy, chirurgický materiál, injekční jehly a stříkačky, analgetika, antibiotika a další zdravotnické potřeby. Obvazový a další chirurgický materiál je určen pro sedm nemocnic a polních nemocnic. Letadlem cestovalo do Nepálu také deset hasičů, čtyři zdravotníci a čtyři zástupci Českého červeného kříže, který zajistil humanitární pomoc. Zpět do Evropy pak odletělo 13 vystřídaných hasičů a zdravotníků plus průvodce.

Humanitární pomoc pro Nepál
Zdroj: ČT24

V Nepálu už několik týdnů působí český tým 36 lékařů, zdravotních sester a hasičů, kteří do pátku ošetřili 654 zraněných. Délka jejich mise byla původně plánována minimálně na dva týdny, počítalo se ale s případným prodloužením až na měsíc. Ve středu vláda schválila prodloužení pomoci o dalších 15 dní.