Americký prezident se konečně dočkal twitterového účtu

Washington - Po šesti letech, kdy Barack Obama tweetoval buď přes @WhiteHouse, nebo přes vlastní účet @BarackObama, bude mít prezident Spojených států konečně vlastní účet na Twitteru. Podle Bílého domu se bude Obama pomocí účtu @POTUS obracet přímo k obyvatelům USA a tweety budou výhradně jeho dílem – nebude je tedy už muset podepisovat obligátním „-bo“, čímž ušetří tři znaky.

Prezidentovým cílem podle sdělení Bílého domu je, aby se jeho vláda stala jednou z nejotevřenějších v amerických dějinách a aby Američané získali možnost přímo se zapojit do problémů, které se jich týkají. Prezidentský účet by po Obamovi následně měli „zdědit“ jeho nástupci v prezidentském úřadě. O tom dalším se rozhodne už napřesrok v listopadu.

„Ahoj, Twittere! Tady je Barack. Fakt! Po šesti letech mi konečně dali vlastní účet,“ vtipkuje na svém novém Twitteru americký prezident.

Zkratkou POTUS (President Of The United States) označují hlavu státu novináři akreditovaní při Bílém domě a pracovníci prezidentského štábu. Během necelé první hodiny se ke sledování prezidentského účtu přihlásilo 217 000 lidí. Obama se v osobním profilu představuje jako „Táta, manžel a 44. prezident Spojených států“. Sám se přihlásil ke sledování twitterových účtů vysokých škol, které absolvoval, chicagských sportovních klubů, kterým fandí, nebo členů americké vlády. Mezi své oblíbence zařadil i bývalé prezidenty Billa Clintona a George Bushe staršího, nikoli ale Hillary Clintonovou, svou bývalou ministryni zahraničí a horkou favoritku blížícího se volebního zápasu o prezidentské křeslo.