Hacker ovládl letadlo během letu a změnil jeho dráhu

Washington - Do řídicího systému velkých dopravních letadel se lze nabourat přímo z pasažérského sedadla. Podle materiálů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) to tvrdí hacker, který prý dokázal krátce ovládnout motor jednoho z letadel a způsobit drobné odklonění jeho dráhy letu. FBI jej zadržela a vyslechla, obviněn ale nebyl.

Uznávaný expert na bezpečnost informačních technologií Chris Roberts federálním agentům vypověděl, že se mu podařilo proniknout do řídicích systémů letadel nejméně 15krát. Šlo prý o velké dopravní stroje Boeing 737 a Airbus A-320 na amerických vnitrostátních linkách. Během jednoho z letů dokázal přimět jeden z motorů stroje k pohybu směrem vzhůru, čímž na okamžik mírně odklonil stroj od trasy požadované piloty.

K částečnému ovládnutí hackerovi pomohla skříňka umístěná pod sedadlem, která slouží cestujícím k přehrávání filmů či hudby a je napojená na centrální systém letadla. Stačilo prý přístroj vyjmout, připojit jej ke svému počítači, prolomit několik hesel a přepsat řídicí kód letadla.

Jednotlivé systémy nejsou v letadlech dostatečně odděleny

„Jednotlivé systému musí být fyzicky odděleny, nesmí tam být rozhraní mezi veřejným a chráněným systémem. V odborném tisku už proběhly úvahy, že to v letadlech není stoprocentní. Palubní zábavní systém je příliš spojen se systémem řízení letu a je tam riziko,“ uvedl ve vysílání ČT24 letecký publicista Martin Velek.

Roberts sám policii na své činy upozornil, neboť prý chtěl, aby „byla zranitelná místa opravena“. Po jeho příletu z Chicaga do města Syracuse ve státě New York jej FBI zadržela a vyslýchala. Rovněž získala soudní povolení k zabavení jeho počítačového vybavení, které agenti prohledali.

Podle záznamů FBI Roberts uznal, že nepovolený průnik do systému letadel je nelegální a přislíbil, že se o něj již nebude pokoušet. Policie vůči němu nevznesla žádné obvinění. 

Velek: Systémy v letadlech by měly být odděleny (zdroj: ČT24)