S jednotkou jsme na Ukrajině od března, přiznal zajatý ruský voják

Moskva – Zajatý člen ruské armády tvrdí, že jeho jednotka, spadající pod rozvědku generálního štábu GRU, působí na východě Ukrajiny už od března. Přiznal to ukrajinským vojákům během výslechu poté, co ho o víkendu zadrželi nedaleko luhanské obce Ščasťa. Informují o tom ukrajinská média s odkazem na zveřejněné video. Kreml působení ruských jednotek po boku separatistů na východě Ukrajiny dál popírá. K zajatým mužům se Moskva přihlásila, nejde prý ale o vojáky.

Separatisté tvrdí, že oba zajatci byli příslušníky jejich „lidové milice“, tedy policie. Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, v němž potvrdilo, že zajatci jsou ruští občané Alexandr Alexandrov a Jevgenij Jerofejev, podle mluvčího ministerstva ale „v okamžiku zadržení 17. května nebyli ve stavu ruské armády“. Mluvčí nicméně připustil, že dříve sloužili v jedné z jednotek ruských ozbrojených sil.

„Je důležité ukázat celému světu ruské vojáky, o nichž se tvrdí, že na Ukrajině nejsou,“ řekl mluvčí ukrajinské armády Vladyslav Selezňov. Schůzka novinářů se zajatci se prý připravuje. Oba zadržení byli převezeni k ošetření do Kyjeva, jeden z nich má průstřel ramene, druhý zranění na noze.

Boje na Ukrajině
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Mluvčí Kremlu se k ukrajinským zprávám o zajetí ruských vojáků už předtím odmítl vyjádřit s tím, že Kreml „není správný adresát těchto dotazů“. „Nejednou jsme říkali, my i ministerstvo obrany, že žádní ruští vojáci v Donbasu nejsou. Komentovat (ukrajinské) materiály nemohu, myslím, že lépe to v tomto případě udělají odborníci našeho ministerstva obrany, pokud tyto materiály vypadají pravděpodobně,“ řekl Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Vladimira Putina. Ten svého času tvrdil, že na východě Ukrajiny válčí ruští dobrovolníci.

Šéf ukrajinské tajné služby Valentyn Nalyvajčenko mezitím obvinil zajatého kapitána a četaře, že byli v rámci „ruské teroristické skupiny“ vysláni na Ukrajinu, aby zde páchali „teroristické činy“ proti ukrajinským občanům se zbraní v ruce. „Potvrzujeme, že byli zatčeni. Spáchali teroristický čin,“ řekl novinářům a dodal, že oba muži byli zajati po boji, ve kterém byl zabit ukrajinský voják.

Vyslýchaný voják hovoří tak tiše, že mu při běžném poslechu není rozumět, nicméně podle listu Ukrajinska pravda uvedl nejen své jméno a hodnost. „Jsem Alexandr Anatoljevič Alexandrov, četař z třetí brigády speciálních sil z města Togliatti. Velitelem brigády je plukovník Ščepin, rotě velí rotný Kudimov,“ uvedl vyslýchaný podle deníku. Na východě Ukrajiny prý brigáda působí od 5. března. Při akci, do níž bylo nasazeno 14 vojáků, mu velel důstojník Jevgenij Jerofejev, který byl rovněž zajat. Z Luhanska prý operuje dalších šest až osm podobných skupin ruských speciálních sil.

Vojáky za Savčenkovou, navrhuje poslanec

Po zveřejnění videa zástupce velitele povstaleckých sil z Luhanska Sergej Kozlov prohlásil, že ukrajinští vojáci na povstaleckém území zranili a zajali dva příslušníky samostatného průzkumného praporu, kteří byli na hlídce. O propuštění zajatců se povstalci chystají vyjednávat.

Ukrajinský poslanec Anton Heraščenko již navrhl, aby výměnou za ruské zajatce byla osvobozena důstojnice Nadija Savčenková, kterou ruské úřady obviňují, že loni se jako příslušnice dobrovolnického praporu podílela na zabití dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny; dopustila se prý i nezákonného překročení ruských hranic. Savčenková obvinění odmítá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena, když ji zajali proruští separatisté. Mezitím byla ve vlasti zvolena poslankyní. V Rusku jí hrozí 20 let vězení.

Zpravodaj ČT: Moskva na zprávy nereaguje, odkazuje na obranu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod