Severní Korea provokuje a chrlí hrozby, zesílíme tlak, varoval Kerry

Soul - Americký ministr zahraničí John Kerry, který je na dvoudenní návštěvě Jižní Koreje, v Soulu obvinil KLDR z celé řady hrůz a zločinů. Pchjongjang podle něj nadále porušuje sliby, chrlí hrozby a „vykazuje do nebe volající lhostejnost vůči mezinárodnímu právu“ tím, že pokračuje v provokativních jaderných a raketových aktivitách, zatímco nadále utlačuje svůj vlastní lid. USA a Čína podle Kerryho nyní jednají o zavedení nových sankcí vůči KLDR.

Kerry v Soulu prohlásil, že „hrozivé chování“ Severní Koreje je třeba odhalit, a slíbil, že Spojené státy zesílí tlak na Pchjongjang, aby změnil své chování. Tyto snahy se ale zatím míjely účinkem a KLDR opakovaně odráží také pokusy dosáhnout obnovení rozhovorů o svém jaderném programu. O zpřísňování sankcí pro KLDR prý nyní Spojené státy jednají s Čínou.  „Čína má evidentně mimořádný vliv na Severní Koreu. Povedeme s Číňany v červnu ve Washingtonu bezpečnostní a ekonomické rozhovory a na těchto jednáních předložíme konkrétní kroky,“ konstatoval Kerry.

„John Kerry uvedl, že Spojené státy neustále nabízejí Pchjongjangu zlepšení bilaterálních vztahů za podmínky, že prokáže vůli k denuklearizaci a bude reagovat na další vážné obavy mezinárodního společenství,“ uvedla zpravodajka ČT Barbora Šámalová s tím, že po provokacích poslední doby je ale podle Kerryho jasné, že Severní Korea si nepřeje standardní vztahy.

John Kerry a prezidentka Jižní Koreje Pak Kun-hje
Zdroj: JEON HEON-KYUN/ČTK

Jihokorejský ministr zahraničí Jong Pjong-se, s nímž Kerry jednal, prohlásil, že vážnost nedávných severokorejských hrozeb a provokací jen podtrhuje nutnost posílení bezpečnostních vztahů Jižní Koreje a USA. Kerry Jižní Koreu o amerických bezpečnostních závazcích při setkání ujistil.

Pchjongjang v roce 2005 jednostranně odstoupil z šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu, které vedl s Čínou, Japonskem, Ruskem, Jižní Koreou a Spojenými státy. Jednání měla přimět KLDR vzdát se vývoje jaderných zbraní výměnou za hospodářskou pomoc a zlepšení diplomatických vztahů. KLDR první jaderný test provedla v roce 2006, třetí, zatím poslední, uskutečnila v únoru 2013. Pokračuje také v odpalování balistických raket. Od jaderného a raketového programu KLDR neodradily ani jedny z nejpřísnějších mezinárodních sankcí, jaké kdy byly proti nějaké zemi zavedeny.

Tento měsíc Pchjongjang oznámil, že testoval podmořskou balistickou střelu vypálenou z ponorky, což dále vystupňovalo napětí v regionu. Kerry v Soulu rovněž řekl, že Severní Korea bude pravděpodobně postavena před Mezinárodní trestní soud (ICC) za porušování lidských práv.

Valné shromáždění OSN loni doporučilo postavit KLDR před Mezinárodní trestní soud za zločiny proti lidskosti. OSN v rezoluci obvinila nejvyšší severokorejské vedení z odpovědnosti za zřizování koncentračních táborů, systematické mučení vězňů a za vraždy srovnatelné s řáděním nacistů za druhé světové války. Podle analytiků je nicméně vysoce nepravděpodobné, že by Rada bezpečnosti OSN skutečně KLDR pohnala před ICC. Rusko a Čína, které ve Valném shromáždění OSN hlasovaly proti rezoluci, mají totiž v Radě bezpečnosti právo veta.