Papež přijal Abbáse - označil ho za anděla míru

Vatikán – Papež František přijal ve Vatikánu šéfa palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, kterého ocenil jako „anděla míru“. Informovala o tom agentura AP. K setkání došlo v době, kdy se výrazně zlepšily vztahy mezi Vatikánem a Palestinci a kdy se obě strany dohodly na navázání diplomatických styků. V neděli pak dojde ke kanonizaci prvních dvou palestinských světic.

Papež pronesl slova chvály na adresu Abbáse během tradičního předávání darů na konci oficiální audience v Apoštolském paláci. Papež dal palestinskému vůdci medailon, který podle něj zobrazuje „anděla míru, jenž ničí špatného ducha války“. Tento dárek je vhodný, protože „právě vy jste andělem míru“, řekl papež Abbásovi.   

Návštěva palestinského vůdce ve Vatikánu přišla jen několik dní poté, co vatikánské úřady oznámily, že oficiálně uznají palestinský stát. Smlouvou, kterou obě strany ve středu vypracovaly, ale která ještě čeká na oficiální podpis, přesouvá Vatikán své diplomatické kontakty z Organizace pro osvobození Palestiny přímo ke státu Palestina.  

Během jednání s palestinskou delegací vyjádřil Vatikán s touto novou dohodou „velkou spokojenost“. Papež prý rovněž během setkání vyslovil naději, že budou pokračovat přímé mírové rozhovory mezi Palestinci a Izraelci. Izrael ovšem vyjádřil nad navázáním vatikánsko-palestinských vztahů zklamání.

Vydáno pod