Soud rozhodl - egyptský exprezident Mursí má být popraven

Egyptský soud vynesl trest smrti nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím za konspiraci se zahraničními radikálními organizacemi. Stejný verdikt si vyslechlo dalších 105 členů bývalého Muslimského bratrstva. Už v dubnu dostal Mursí dvacetiletý trest odnětí svobody za podněcování k násilí při protivládních protestech v prosinci 2012. Absolutní trest musí zhodnotit duchovní autorita velký muftí. Konečný verdikt by měl soud ohlásit 2. června. Rozsudek kritizují Amnesty International nebo také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ve dvou procesech projednávaných v Káhiře byl exprezident z řad Muslimského bratrstva obžalován kromě jiného i ze špionáže ve prospěch Kataru nebo ze spiknutí s palestinským radikálním hnutím Hamas za účelem destabilizace země. V souvislosti s kauzou hromadného útěku z vězení v roce 2011 bylo dnes k nejvyššímu trestu odsouzeno s Mursím i dalších 105 členů Muslimského bratrstva.

Mursí zvítězil s podporou islamistického Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ho ale svrhl vojenský puč pod vedením současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího.

Hrdelní rozsudek dostane v souladu s právem k posouzení velký muftí, což je nejvyšší duchovní země. V Egyptě se musí vyjádřit ke každému trestu smrti. Případ se pak vrací k soudu, který nemusí vzít výrok muftího nutně v potaz.

Je to politický zločin, vyzývá k zásahu ze zahraničí politické křídlo Muslimského bratrstva

Trest smrti pro Mursího odmítl Amr Darrag, který je spoluzakladatelem Strany svobody a spravedlnosti. Toto politické křídlo Muslimského bratrstva v srpnu 2014 rozpustil egyptský správní soud. „Je to politický verdikt a zločin vraždy, která má být spáchána. Mezinárodní společenství by tomu mělo zabránit,“ reagoval Amr Darrag.

Mezinárodní organizace Amnesty International označila líčení za „frašku založenou na neplatných procedurách“. Požaduje Mursího propuštění nebo nový proces před civilním soudem. Kriticky zareagoval na odsouzení Mursího i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který v této souvislosti obvinil Západ z pokrytectví a nečinnosti.