Ruská raketa nesla mexickou družici, nad Sibiří se ale zřítila

Moskva – Z kazašského kosmodromu Bajkonur ráno odstartovala ruská nákladní raketa Proton-M, která nesla na palubě mexickou spojovací družici. Jenže později havarovala, tvrdí ruská média s odvoláním na kosmickou agenturu Roskosmos. Trosky podle nich dopadly v okolí sibiřského města Čita. Ruský kosmický program se v poslední době potýká s problémy, nedávno přišel i o loď Progress 2.

Raketa odstartovala v 07:47, asi po devíti minutách letu došlo podle agentury TASS k „nestandardní situaci“. Stalo se tak asi minutu před oddělením třetího stupně rakety od části s mexickou družicí MexSat-1. „Došlo k nestandardní situaci, reportáž skončila,“ uvedl na stránce Roskosmosu komentátor letu.

Podle odborníka na kosmonautiku ztráta spojení s raketou ještě nic neznamená a v první chvíli vše vypadalo optimisticky. „Ovšem pak se začaly objevovat nepříjemné zprávy o tom, že opravdu došlo k výpadku motoru třetího stupně a ke zřícení rakety,“ popsal incident. Podle jeho slov ruský kosmický program v současnsoti selhává z hlediska kontroly kvality.

Mexickou družici o váze 5,4 tuny vyrobila americká firma Boeing. Měla sloužit potřebám národní bezpečnosti i civilním a humanitárním programům. Na oběžné dráze měla setrvat 15 let. Další lety raket Proton byly pozastaveny do vyšetření příčin dnešní havárie, což může trvat několik týdnů až měsíců. Start rakety s britskou družicí, plánovaný na počátek června, bude odložen.

Raketa Proton havarovala i loni

Ruská raketa Proton se zřítila také v květnu 2014 po startu z kosmodromu. Na oběžnou dráhu nesla vůbec nejvýkonnější ruskou spojovací družici. Tehdy podle ruského řídicího střediska selhaly motory třetího stupně; raketa přestala fungovat ve výšce kolem 160 kilometrů nad Zemí a shořela v hustých vrstvách atmosféry.