Tarantino ze slumu natáčí krvárny za 200 dolarů

Kampala - V Ugandě vznikl nový fenomén Wakaliwood. Zdejší režisér si potrpí na krvavé akční filmy po vzoru Tarantina nebo Rodrigueze. Jeden snímek ho vyjde jen na 200 dolarů (4600 korun) – místo profesionálních herců totiž využívá obyvatele místního slumu. Falešné náboje vyrábějí ze dřeva, makety zbraní z odpadu. A filmaři umí i udělat zvláštní efekty.

Uganské slumy fungují jako kulisy pro akční scény. K vytvoření střelného zranění se používají kondomy naplněné falešnou krví. Dříve se používala zvířecí, jeden z herců ale onemocněl brucelózou, proto filmaři přešli k potravinářskému barvivu. Některé zvláštní efekty se pak dělají na počítači. 

„První film jsem udělal jen tak pro radost. Pak jsem si ale řekl, ne, máš talent tvořit, je to umění. A to umění přeneseš do filmů,“ vzpomíná režisér Isaac Nabwana. Filmů natočil kolem čtyřiceti – každý zhruba za 200 dolarů (4600 korun). „Filmy se tu vytváří z vášně,“ konstatoval režisér. 

Ugandského Tarantina objevil americký koproducent Alex Hofmanis v době, kdy mu nebylo nejlíp – přítelkyně ho opustila v den, kdy jí koupil zásnubní prsten. „Byl prosinec 2011. Seděl jsem v baru a kamarád mi na mobilu ukázal trailer prvního ugandského akčního filmu “Kdo zabil kapitána Alexe?„. Koukal jsem na to asi devadesát vteřin, úplně mě to dostalo…,“ vzpomíná Hofmanis. 

Za dva týdny nato vyrazil do Kampaly, aniž by nejdřív zavolal. Na rušném trhu v dálce zahlédl muže, který měl na sobě tričko s nápisem Ramon Film Productions. Okamžitě ho začal pronásledovat, pak mu oznámil, že je fanoušek až z New Yorku. O půl hodiny později už byl ve slumu Wakaliga. „Všude jsou kozy a kuřata. Je tu prach, vedro, děti… je to čirá radost,“ tvrdí Hofmanis.

Nabwana má rád Chucka Norrise, Ramba nebo snímek Postradatelní. Hofmanis ho přirovnává kvůli jeho kreativitě k režisérům, jako je Guillermo del Toro, Robert Rodriguez nebo Martin Scorsese. 

Ugandský Tarantino natáčí akční filmy ve slumu (zdroj: ČT24)

„Problémy tu máme stejně jako jiné produkce. Potřebujeme peníze a čas spolupracovníků. K tomu bojujeme třeba s výpadky elektřiny. Když máme štěstí, jde čtyři dny v týdnu,“ podotkl koproducent. 

Snímky ze slumu na okraji Kampaly už znají lidé po celém světě. Režisér z chatrče se možná brzy stane milionářem.

Vydáno pod