USA v případě útoku vojensky podpoří arabské spojence

Washington - Pokud budou arabské státy Perského zálivu čelit vnějšímu útoku, Spojené státy jim přispěchají na pomoc, uvádí se ve společném prohlášení po summitu s americkým prezidentem Barackem Obamou. Washington se snažil rozptýlit pochyby arabských spojenců ohledně chystané jaderné dohody s Íránem.

Americko-arabský summit se konal v Camp Davidu. Obama slíbil, že bude společně se státy Zálivu hledat řešení toho, co nazval „íránskými destabilizačními aktivitami v regionu“. „Spojené státy budou stát za partnery ze zemí Zálivu v případě vnějšího napadení. Prohloubíme a rozšíříme stávající spolupráci,“ sdělil Obama novinářům. Američané by tyto státy v případě nutnosti podpořili i vojenskými prostředky. 

Na jednání ale chyběla většina panovníků. Údajně kvůli situaci v Jemenu se vymluvil také saúdskoarabský král Salmán. Místo sebe poslal korunního prince a náměstka. Podobně i ostatní poslali úředníky. 

Barack Obama se zástupcem Saúdské Arábie
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/Douliery Olivier

Rozdílné postoje států Zálivu a Washingtonu k arabskému jaru, syrské válce a Teheránu během summitu rychle vyplynuly napovrch, píše Al-Džazíra.

Sunnitští arabští představitelé se obávají, že zrušení západní sankce jako součást dohody s Íránem umožní Teheránu ještě víc destabilizovat region – zejména v Sýrii, Jemenu a Iráku. Saúdové už dali najevo, že pokud Teherán získá jadernou zbraň, pořídí si ji také. 

Obama se tak snažil své spojence uklidnit, bezpečnostní dohodu jim ale nedopřeje. „Smlouva není na pořadu dne. Severoatlantické alianci a asijským spojencům to trvalo dlouhá desetiletí. Jsme ale schopni poskytnout jasné záruky, že dojde k jejich obraně,“ řekl zástupce poradce pro národní bezpečnost Ben Rhodes.  

Střet mezi šíity a sunnity doutná v Libanonu a Bahrajnu, naplno se rozhořel v Sýrii a Iráku. Do bojů v Jemenu vstoupila koncem března arabská letecká koalice, která začala bombardovat pozice šíitů - ti od loňska obsazují Jemen. Koalici vede Saúdská Arábie, za šíity stojí Írán. Nyní v zemi platí několikadenní příměří.