Skotskému „lvu“ zatím Cameron povolil malý výběh

Edinburgh – Britská vláda zatím odmítla Skotsku dopřát absolutní svobodu při daňové politice. Staronový premiér David Cameron při návštěvě Edinburghu sice slíbil severní části monarchie více pravomocí, představám šéfky tamních nacionalistů Nicoly Sturgeonové prý ale zdaleka nevyhověl. Skotská národní strana v nedávných volbách zaznamenala největší nárůst křesel v britském parlamentu - a žádá tak větší ohledy na zájmy Skotska.

Sturgeonová dál trvá na tom, že Skotové mají mít větší kontrolu nad svou ekonomikou, včetně práva rozhodovat o minimální mzdě, zákoníku práce či podnikových daních. Tomu ale premiér podle médií nevyhověl. Nově ale svolil k možnosti samostatného rozhodování o některých sociálních dávkách. 

Cameron vs. Skotsko: Těžké hledání kompromisu (zdroj: ČT24)

Skotsko má vlastní parlament a vládu, které již rozhodují hlavně o zdravotnictví, spravedlnosti a školství. Podléhají Londýnu ale v důležitých otázkách, jakými jsou například obranná, přistěhovalecká nebo daňová politika. 

Strana skotské první ministryně dosáhla minulý týden v parlamentních volbách v Británii historického úspěchu, když získala 56 z 59 křesel, které má Skotsko v Dolní sněmovně. To oživilo požadavky Skotů o větší autonomii, případně o odtržení od Británie. 

Nicola Sturgeonová chce v parlamentu bojovat za práva Skotů
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

„(Cameron) může dělat, jako by se nic nestalo a nic nezměnilo. Lidé z toho ale vyvodí své vlastní závěry. Budou si myslet, že (britský parlament) Westminster není s to naslouchat či zareagovat,“ řekla po jednání s premiérem Sturgeonová. 

Reakce exšéfa SNP Alexe Salmonda bezprostředně po úspěchu strany v britských volbách:

„Je to neobyčejně jasný vzkaz našeho obyvatelstva. Skotský lev dnes ráno zařval po celé naší zemi.“

Ve vzduchu navíc stále visí memento loňského referenda o nezávislost Skotska, které těsným rozdílem vyhráli zastánci společné unie. Řada nacionálně smýšlejících Skotů přitom nyní chce nové hlasování. Cameron ale takovou možnost v nejbližších letech odmítl.

Příznivci nezávislosti utrpěli loni porážku. Skotové řekli nezávislosti NE poměrem 55 ku 45 procentům hlasů. Po nynějším volebním úspěchu ale ožily spekulace o možnosti nového referenda. Mluvilo se třeba o roce 2016, kdy se bude volit skotský parlament.