Gorbačov k 30. výročí prohibice v SSSR: Na to se napijeme!

Moskva – Třicet let od zavedení suchého zákona? Tak na to bychom se měli napít, ne? zažertoval si v úvodu rozhovoru pro ruský list Komsomolskaja pravda Michail Gorbačov. Otec přestavby přiznal, že jeho kampaň proti nezřízenému pití alkoholu v Sovětském svazu, která byla zahájena 17. května 1985, byla chybná.

Gorbačov, s jehož jménem se zavedení prohibice nejčastěji spojuje, v rozhovoru nicméně uvádí, že opatření pro boj s alkoholismem se připravovala v zemi dávno před tím, než on sám nastoupil do funkce generálního tajemníka ÚV KSSS. Přiznává zároveň, že i v době suchého zákona si tu a tam dal skleničku. „Vždyť jsme tehdy po lidech ani nežádali, aby úplně přestali pít. (…) Když se slaví, tak je podle mě hřích se nenapít,“ říká v rozhovoru Gorbačov.

Přijetí příslušných opatření, která se v tehdejším ústředním výboru vládnoucí komunistické strany připravovala šest let, mělo podle Gorbačova za cíl snížit vysokou míru alkoholismu mezi občany Sovětského svazu. „Myslím, že kampaň proti alkoholu byla přece jen chybná v tom, jakým způsobem se prováděla. Týká se to zavírání obchodů, zejména v Moskvě. Velkých front. Růstu výroby samohonek. Zmizení cukru z obchodů. Bylo třeba nikoliv provádět kampaň, ale vést plánovaný dlouhodobý boj proti alkoholismu,“ zhodnotil první a zároveň poslední sovětský prezident. Popřel zároveň obecně rozšířený názor, že s nápadem na zavedení prohibice přišla jeho manželka Raisa.

Michail Gorbačov s manželkou Raisou
Zdroj: ČT24

„V letech, která předcházela zahájení této kampaně, se mezi lidmi skutečně nezřízeně pilo. Už (bývalému generálnímu tajemníkovi ÚV KSSS Leonidu) Brežněvovi přicházely hořké dopisy: 'Všude kolem se pije, děti vůbec neznají své věčně opilé rodiče, kteří někde mizí, a rodiče zapomínají na děti,'“ připomněl Gorbačov, který je přes nedostatky kampaně přesvědčen, že přinesla i něco pozitivního.

„Ano dělaly se chyby - díry v rozpočtu, fronty. Byla tam ale i pozitivní věc - pokles úmrtnosti, začalo se rodit více dětí. Během protialkoholické kampaně zemřelo o 1,6 milionu lidí méně, než v předchozích letech. Výrazně se snížil počet nehod ve výrobě, na silnicích,“ řekl Gorbačov. Kampaň se pak podle něj musela zastavit především kvůli rozpočtovým ztrátám a kvůli rostoucí nespokojenosti lidí.

„Vystřízlivění společnosti nelze dosáhnout naráz. Na to jsou potřeba léta. A bojovat je nutné bez přestávek, neustále. Myslím, že i nyní je třeba bojovat s alkoholismem. Pokud toho necháme, bude ještě hůř,“ varoval otec perestrojky a glasnosti, tedy politiky změn, jež postupně vedly k rozpadu Sovětského svazu a k pádu komunistických režimů nejen v SSSR, ale i v dalších zemích východní a střední Evropy, včetně Československa.

A jaký je Gorbačovův nejoblíbenější přípitek? „Na krásnou budoucnost!“ Jeho nejoblíbenějším nápojem přitom zůstává dobré víno, dá si ale i vodku a koňak.

Michail Gorbačov
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP