Izrael má novou vládu, opozice ji označila za cirkus

Jeruzalém - Izraelský parlament vyslovil důvěru nové vládě premiéra Benjamina Netanjahua. Nová vládní koalice má ale jen těsnou většinu. Koalice pokračuje v současné politice a odmítá vznik samostatného palestinského státu. Prezident tamní samosprávy Mahmúd Abbás vzkázal, že je ochotný obnovit mírové rozhovory, jen pokud Izrael ukončí blokádu pásma Gazy do roku 2017.

Izraelská vláda dostala důvěru (zdroj: ČT24)

Předčasné volby se konaly 17. března a Netanjahuovi, který je předsedou vlády už počtvrté, trvalo sestavování kabinetu vůbec nejdelší dobu v historii Izraele. Nový kabinet je 34. vládou, která vede Izrael od jeho založení v roce 1948. Nový kabinet s dvaceti členy je početnější než ten minulý, který jich měl pouze 18.

V projevu před poslanci Netanjahu zkritizoval dosavadní volební systém, který je podle něj třeba změnit. Od roku 1996 byly všechny volby v Izraeli předčasné a vlády nebyly schopné dokončit svůj mandát.

Jicchak Herzog
Zdroj: Omer Messinger/ČTK/NurPhoto

Je to cirkus, o vládu nemáme zájem, vzkázal Sionistický svaz

Resort obrany si zachoval Moše Jaalon a Jisrael Kac si k ministerstvu dopravy ještě přibral agendu zpravodajských služeb. Ministerstvo zahraničí vede zatím Netanjahu, který podle izraelských sdělovacích prostředků tuto agendu nechává v záloze pro případ, že by do vlády získal Sionistický svaz, který chce být v opozici.

Jeho vůdce Jicchak Herzog řekl Netanjahuovi, aby toto křeslo klidně věnoval některému z členů své strany, protože on o něj zájem nemá. „Žádný politik se za žádnou cenu a jenom proto, aby byl u moci, nepřipojí k cirkusu, který jste na poslední chvíli sestavil,“ sdělil Herzog. 

Ministerstvo financí vede Moše Kahlon, který se svou nově založenou stranou Kulanu dokázal v březnových volbách získat deset poslaneckých mandátů. Netanjahu do vlády povolal i Miri Regevovou, která patří ke křídlu jeho kritiků v Likudu. Premiér jí svěřil resort kultury a sportu.

Netanjahu do poslední chvíle vyjednával se členy své strany Likud o obsazení ministerských postů. Jeden z členů parlamentu poslední hodiny označil za cirkus, jehož aktéry byli Netanjahu a dva vysoce postavení členové jeho strany - dosavadní ministr energetiky Silvan Šalom a ministr spojů Gilad Erdan. Oba usilovali o portfolio zahraničních věcí. Erdan odmítl všechny Netanjahuovy nabídky a Šalom v poslední chvíli přijal ministerstvo vnitra.