Bude Volgograd znovu Stalingrad? Letos by to šlo…

Volgograd - Ruští komunisté chtějí přejmenovat dějiště jedné z rozhodujících bitev druhé světové války: Volgograd by se podle nich k 70. výročí konce konfliktu měl znovu stát Stalingradem. Místní lidé se ale k návrhu staví spíše odmítavě, přestože popularita sovětského komunistického diktátora Josifa Stalina v zemi v posledních letech stále roste - a v době oslav konce války ještě výrazněji.

Stalingradská bitva byla rozhodujícím střetnutím sovětských a německých vojáků na východní frontě. Hitler chtěl za každou cenu získat město nesoucí jméno jeho protivníka. Jenže Rudá armáda nejdříve obklíčila a pak zcela zničila německou 6. armádu polního maršála Friedricha Pauluse. Bojovalo se o každý dům, město se proměnilo v ruiny: 91 procent obytných domů bylo zničeno, prakticky nezůstal ani jediný dům celý.

Obě armády zaznamenaly obrovské ztráty, Rudá armáda přišla o milion vojáků, německá o 750 tisíc. Dalších 90 tisíc německých vojáků bylo zajato v čele s Paulusem. Ten se ze sovětského zajetí dostal až osm let po válce. Usadil se v NDR a tamní komunisté jej pak využili pro své politické cíle.

Třiadevadesátiletý Anatolij Kozlov prošel mnoha bitvami, tu stalingradskou ale považuje za nejtěžší ze všech. Pamatuje si Stalinův rozkaz „Ani krok dozadu“. Sovětský vůdce chtěl město udržet za každou cenu. „Je to bitva všech bitev. Tady se stal zázrak. Bitva trvala 200 dnů a nocí, dokážete si to představit?“ říká Kozlov.

Bude z Volgogradu opět Stalingrad? (zdroj: ČT24)

Bitva u Stalingradu byla zásadní pro další vývoj války. V Kremlu se na oslavu vítězství rozezněly zvony, v Německu byl vyhlášen třídenní státní smutek. Město se později přejmenovalo na Volgograd, ale diskuse o návratu ke Stalingradu neskončily. Místní komunisté znovu chtějí na radnici změnu prosadit, koncem roku by občané o změně názvu mohli hlasovat. Obyvatelé Volgogradu ale návrh vnímají spíše negativně: Mimo jiné chce jen málokdo kvůli změně názvu měnit osobní doklady. V Rusku je přitom Stalin mnohými dodnes považován za velikána dějin a třetina Rusů o něm mluví s uznáním.

Vydáno pod