Mosulský arcibiskup: Radikálové z IS nejdřív působili sympaticky

Mosul – Před vládou fanatiků z Islámského státu (IS) prchají lidé jiných vyznání. V iráckém Mosulu už nežijí prakticky žádní křesťané. Uprchlý mosulský arcibiskup tvrdí, že islamisté vypadali nejprve sympaticky, velmi rychle si ale začali diktovat podmínky – křesťané museli buď konvertovat k islámu, nebo platit daň, nebo odejít. Jinak jim hrozila smrt.

Mosulský arcibiskup: Islámští fanatici nás děsí (zdroj: ČT24)

Před extremisty uteklo už víc než půl milionu křesťanů. Podle dostupných zpráv jich na území ovládaném radikály dosud přežívá 25 tisíc. Tisíce křesťanských rodin žilo také v okolí Mosulu v době příchodu IS. Zůstalo jen pár starých lidí, kteří jsou vydáni na milost a nemilost IS. 

„Obavy o osud křesťanů jsem měl vždy, ale s příchodem radikálů do Mosulu tyto obavy značně zesílily,“ konstatoval mosulský arcibiskup Yohanna Petrose Mouche. Islamisté prý nejprve slibovali, že křesťanům nic neudělají – byli podle něj „poměrně sympatičtí“. „Velmi rychle jsme ale poznali, jaké jsou jejich skutečné záměry,“ podotkl Mouche s tím, že radikálové si začali diktovat podmínky. 

Mosulský arcibiskup vzpomíná na setkání s islamisty

"Islámský stát  to je IS jako takový a pak různé neznámé skupinky, kterým jde především o peníze. My křesťané jsme mírumilovní, nechtěli jsme bojovat. Když to byla otázka peněz, tak jsme je zaplatili. Ale ne každý si to může dovolit. Měli jsme strach setkat se s těmi skutečnými fanatiky islámu – to nás skutečně děsí. Došlo k tomu, když přišli příslušníci IS." 

Křesťany požádali, aby zapřeli svou víru a stali se muslimy. Druhou možností bylo platit daň. „Tak bychom byli považováni za občany druhého stupně, museli bychom respektovat islámské právo a naši víru bychom mohli praktikovat jen s povolením Islámského státu. To pro nás nebylo přijatelné, chceme žít svobodně,“ zdůraznil arcibiskup.  

Třetí podmínkou pak byla možnost odejít. „Pokud bychom to odmítli splnit, tak by nás zabili,“ poznamenal Mouche. Armáda podle něj po příchodu islamistů vyklidila pozice a na místě nechala zbraně, které nyní používají radikálové. Ti začali vraždit a znásilňovat a sám Mouche nakonec musel uprchnout do kurdské oblasti na severu Iráku. „Nevzali jsme s sebou vůbec nic, protože to bude krátkodobá záležitost,“ vzpomíná arcibiskup.

  • Mosulský arcibiskup nevidí budoucnost křesťanské komunity nijak růžově: „Vláda nás zradila, když umožnila Islámskému státu, aby se k nám dostal. Nemůžeme spoléhat na vládní armádu, nemyslíme si, že osvobození Iráčany je možné - možná s pomocí Kurdů, Evropanů a Američanů. Ztratili jsme také důvěru ve své sousedy. S muslimy jsme měli dobré vztahy, po příchodu IS ale tito sousedé - zejména arabští sunnité - využili příležitosti a stali se příznivci IS, přivlastnili si naše majetky. Je otázka, jestli budeme schopni žít s těmito lidmi. Bude tu muset být nějaká síla, která nás bude proti těmto lidem chránit. Naše země je pro nás cenná, jsme připraveni udělat gesto.“

Jezídská Strana pokroku před pár dny oznámila, že radikálové povraždili koncem minulého týdne u Mosulu asi 300 jezídů. Mezi zabitými jsou údajně muži, ženy i staří lidé. V táboře ve městě Tal Afar údajně drží kolem 1400 jezídů.   

Desetitisíce jezídů utekly loni v srpnu do hor, když IS dobyl město Sindžár ležící na severu Iráku u hranic se Sýrií. Stovky jich ale radikálové zajali a mnohé ženy zotročili a znásilnili.   

OSN vyhodnotila útoky na jezídy jako pokus o genocidu. Na zločiny páchané IS dostává stížnosti Mezinárodní trestní soud. Jeho hlavní prokurátorka Fatou Bensoudaová před měsícem oznámila, že obviněními z údajných válečných zločinů se zabývá. Zatím ale dospěla k závěru, že „právní základ pro zahájení předběžného vyšetřování je v této chvíli příliš úzký“.