Desítky mrtvých po požáru manilské továrny na obuv

Manila - Počet obětí středečního požáru továrny na obuv na předměstí Filipín vzrostl na sedmdesát dva. Zatím není jasné, zda se nějací lidé ještě pohřešují. Řadu dělníků udusil kouř z chemikálií. Kvůli zamřížovaným oknům navíc nemohli z hořící továrny utéct.

Příčina požáru dosud nebyla oficiálně oznámena, podle úřadů však oheň mohla zažehnout jiskra při svářečských pracích v továrně. Rychlému rozšíření plamenů pak napomohlo množství hořlavých materiálů používaných při výrobě gumových žabek a sandálů, které továrna produkovala.

Utéci se podle místních médií podařilo zřejmě hlavně pracovníkům z přízemí továrny. Ti, kteří pracovali v patře, už nejspíš tolik štěstí neměli. Podle přeživších se pracovníci nemohli z továrny dostat kvůli zamřížovaným oknům. Mnoho obětí si vyžádal jedovatý kouř z gumy a chemikálií.

Požár továrny v Manile má desítky obětí
Zdroj: Erik De Castro/Reuters

V době požáru bylo v budově 200 až 300 lidí. „Zcela jistě bude někdo obviněn, protože zemřeli lidé. Ať už šlo o nehodu, nebo o žhářství,“ uvedl šéf filipínské policie Leonardo Espina. Policie se podle něj nyní s pomocí expertů snaží zjistit, jak požár vznikl.

V továrně panovaly otřesné podmínky

Příbuzní obětí zahraničním agenturám řekli, že dělníci pracovali v továrně za méně než minimální mzdu. Navíc zde bylo velké množství chemických látek, aniž by se dbalo na jakákoliv bezpečnostní a požární opatření.

Sedm desítek mrtvých po požáru továrny v Manile (zdroj: ČT24)

Podle svědků, kteří se dostali dovnitř objektu, bude identifikace obětí obtížná, protože těla jsou zuhelnatělá a nebude možné použít otisky prstů.