Porošenko nazval situaci na východě Ukrajiny „pseudopříměřím“

Kyjev - Na východě Ukrajiny vládne „pseudopříměří“, řekl německé televizi ZDF při návštěvě Berlína ukrajinský prezident Petro Porošenko. Kancléřka Angela Merkelová po setkání s ním konstatovala, že prosazování dohod o klidu zbraní na východní Ukrajině je namáhavé. Ministři zahraničí NATO a Ukrajiny také vyjádřili znepokojení nad ruským prohlášením o možném budoucím rozmístění jaderných zbraní na Krymu.

Podle minských dohod, které 12. února podepsaly obě znesvářené strany za přítomnosti Ruska, Francie a Německa, má na východě Ukrajiny panovat klid zbraní. Příměří je ale prakticky každodenně porušováno. Podle údajů OSN si konflikt od loňského dubna vyžádal více než 6000 životů.

Porošenko také obvinil Moskvu, že posiluje svoji vojenskou přítomnost ve východních oblastech jeho země, kde proti ukrajinské armádě bojují proruští separatisté. I přes dohodnuté příměří přibývá podle Porošenka ruských vojáků zejména v oblasti přístavního města Mariupol. Obává se, že povstalci chtějí na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina vybojovat pozemní cestu na Krym, který Moskva anektovala loni na jaře.

Kyjev v pondělí uvedl, že na východě Ukrajině bojuje 43 000 povstalců, z toho 9000 ruských vojáků.

Reportéři tajně natáčeli ve štábu donských kozáků (zdroj: ČT24)

NATO a Ukrajinu znepokojila možnost jaderných zbraní na Krymu

Severoatlantická aliance a Ukrajina jsou znepokojeny ruským prohlášením o možném budoucím rozmístění jaderných zbraní na Krymu. Ve společném stanovisku to uvedli ministři zahraničí NATO a Ukrajiny, kteří se sešli v jihoturecké Antalyi. Žádají také, aby Rusko ustalo v „pokračující a záměrné destabilizaci východní Ukrajiny“.

Zástupce ruského ministerstva zahraničí v březnu prohlásil, že Moskva má právo nasadit jaderné zbraně na Krymu, ale zároveň upozornil, že neví o žádných plánech, které by k tomu směřovaly. 

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ministři vyjádřili svou podporu Ukrajině a diplomatickému řešení konfliktu prostřednictvím naplňování minských dohod. Věnovali se dále tématu spolupráce NATO - Ukrajina, včetně alianční podpory stávajícím ukrajinským reformám.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na schůzce ministrů zahraničí v Antalyi
Zdroj: Kaan Soyturk/Reuters

O svém úterním jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Soči své kolegy informoval ministr zahraničí USA John Kerry. Z rozhovorů s ruskými představiteli podle něj vyplynul zájem Moskvy o uvolnění napětí na východě Ukrajiny. Uvolnění protiruských sankcí podle něj ale v současné situaci nepřipadá v úvahu. Jsou prý totiž zárukou úspěšného pokračování mírového procesu.

Vydáno pod