Po deseti letech byly zveřejněny Charlesovy dopisy britské vládě

Londýn - V Británii byly dnes zveřejněny dopisy, které korunní princ Charles napsal v letech 2004 a 2005 různým členům britské vlády s připomínkami k jejich činnosti. Vláda se dopisy snažila uchovat v tajnosti z obavy, že mohou zpochybnit požadovanou politickou neutralitu budoucího krále. Po destileté právní bitvě mezi deníkem The Guardian a vládou ohledně svobodného přístupu k informacím ale nakonec justice vyhověla médiím a nařídila zveřejnění všech dopisů.

Konkrétně jde o 27 dopisů, které si následník trůnu vyměnil s premiérem a ministry šesti resortů od září 2004 do dubna 2005.

Šestašedesátiletý Charles k případu dříve řekl, že by chtěl lepší ochranu svého soukromí. Dnes jeho tisková služba vydala prohlášení, v němž dopisy obhajovala. Následník trůnu podle prohlášení vyjadřoval obavy ohledně otázek, o kterých veřejně hovořil, například o postavení farmářů, zachování historických budov, ekologii, ilegálním rybolovu, zdravotnictví, dominanci supermarketů, tradiční bylinné medicíně, britských jednotkách v Iráku či lepší přípravě učitelů. „Princ se ve všech případech zabýval věcmi veřejného zájmu a hledal praktické cesty k jejich řešení,“ uvedla Charlesova tisková služba.

Charles například k tehdejší válce v Iráku napsal, že britské jednotky tam nemají dostatek prostředků ke své misi. „Obávám se, že to je jen další příklad toho, že naše ozbrojené síly jsou pověřovány ohromně náročnými úkoly (zvláště v Iráku), aniž by měly nezbytné prostředky,“ napsal korunní princ v roce 2004 premiérovi Tonymu Blairovi.

Jako první žádal o přístup k Charlesovým dopisům deník The Guardian už v roce 2005, všechny vlády ale jejich zveřejnění blokovaly. Podle britské nepsané ústavy má monarcha zůstat politicky neutrální a ministři se obávali, že zveřejnění dopisů může korunního prince poškodit. Premiér David Cameron prohlásil, že ho rozhodnutí justice zklamalo.

Soudní spor s deníkem Guardian přišel britskou vládu na 400 tisíc liber, tedy na více než 15 milionů korun..

Británie zveřejnila Charlesovy dopisy vládě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod