Írán a Jemen – hlavní body jednání Obamy s arabskými lídry

Camp David – Ve Spojených státech začíná dvoudenní summit amerického prezidenta Baracka Obamy s lídry arabských zemí. Řešit se bude chystaná dohoda o íránském jaderném programu a situace v Jemenu. Své nejvyšší představitele do Spojených států vysílají ale jen Kuvajt a Katar. Oborníci tak od schůzky nečekají velké výsledky. Saúdskoarabský král Salmán se včera telefonicky omluvil. Chce raději dohlížet na pětidenní klid zbraní v Jemenu.

Předpokládá se, že jedním z hlavních bodů jednání bude Írán. Světové mocnosti nyní s Teheránem připravují dohodu o jeho sporném jaderném programu. Úmluva má vyloučit možné zneužití nukleárního vývoje pro výrobu atomových zbraní.

Íránský jaderný program je předmětem diskusí už od roku 2005, kdy se případem začala zabývat Rada bezpečnosti OSN. Postupně na Írán uvalila řadu sankcí a rezolucí vyžadujících zastavení jaderného programu. Západ Teheránu výměnou za omezení jaderného programu nabízí postupné rušení protiíránských sankcí, které v kombinaci s cenou ropy výrazně poškozují tamní ekonomiku. Teherán ale požaduje jejich okamžité zrušení.

Zpravodaj ČT Martin Řezníček: Írán se cítí silný a nemíní ustupovat (zdroj: ČT24)

Na přetřes přijde i téma Jemenu

S Íránem souvisí i situace v Jemenu, kde šíitští povstalci bojují proti prezidentovi Abdaru Mansúrovi Hádímu. Toho podporuje arabská koalice v čele s Rijádem. Naopak za stoupence rebelů je považován šíitský Írán. V Jemenu v úterý večer formálně začalo platit pětidenní humanitární příměří. Do země už dorazily první lodě s pomocí. Vyrazily i z Íránu a podle Saúdské Arábie je Teherán zneužívá k dopravě zbraní šiítským rebelům. Veškerý náklad je proto pod kontrolou Spojených států.

Saúdové střeží hranice s Jemenem
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Do Jemenu míří potraviny a deky, Saúdská Arábie zdvonásobila finanční pomoc

Do oblastí, kde byly boje nejtvrdší, chce Světový program pro výživu (WFP) v pauze dopravit potraviny pro zhruba 750 tisíc lidí. Do přístavu Hudajdá už mezitím připlula loď najatá OSN s nákladem 250 tisíc litrů pohonných hmot a další čeká s novou dodávkou v mezinárodních vodách na povolení k vplutí do přístavu. Do Jemenu tak dorazí kromě jiného 300 tun matrací, dek, kuchyňského náčiní a plachet. Saúdskoarabský král Salmán také zdvojnásobil humanitární pomoc Jemenu na více než půl miliardy dolarů.

Jemenský konflikt si od konce března vyžádal na 1200 mrtvých a z domovů vyhnal desítky tisíc lidí. O jeho diplomatické urovnání se nyní v Jemenu snaží zmocněnec OSN Ismáíl šajch Ahmad.