Japonsko zasáhlo zemětřesení, varování před tsunami úřady nevydaly

Tokio - Pod Japonskem se znovu otřásla zem. Zemětřesení o síle 6,8 stupně Richterovy škály, zasáhlo stejnou oblast, kterou v roce 2011 zničilo zemětřesení a následná tsunami. Katastrofa tehdy způsobila jadernou havárii v elektrárně Fukušima. Úřady zatím před tsunami nevarují. Hlášené nejsou ani informace o zraněných a škodách.

Kancelářské budovy, včetně japonské veřejnoprávní televize ve městě Miyako na severu ostrova Honšú, se zachvěly. Epicentrum se podle seizmologů nacházelo v oceánu asi 30 kilometrů od pobřeží prefektury Iwate a 50 kilometrů od sousední Miyagi. „Poplach před zemětřesením dosáhl okamžitě síly 6,5 stupně, po prozkoumání dalších dat jsme číslo upravili na 6,8 stupně,“ uvedl Yohei Hasegawa z japonské meteorologické agentury.

Varování před vlnou tsunami úřady nevydaly. Hlášeny nejsou žádné škody na majetku ani zdraví obyvatel. „Epicentrum bylo mimo pobřeží Miyagi. Věříme, že je to následný otřes po zemětřesení z března roku 2011,“ dodal Hasegawa. Tehdy otřesy o síle 9 stupňů a následná vlna zabily přes 18 tisíc lidí. Zkáze podlehla také jaderná elektrárna ve Fukušimě. Její torzo podle všeho další zemětřesení víc nepoškodilo.

Pod Japonskem se otřásla zem (zdroj: ČT24)