Romancov: Zeman škodí Česku i Unii, Rusku se nedá věřit

Rusko je od anexe Krymu nepředvídatelné a nedá se mu věřit. „Jednoznačně se ukazuje, že garance si jsou schopny poskytovat pouze demokratické státy mezi sebou,“ prohlásil v Interview ČT24 politický geograf Michael Romancov. Prezident Miloš Zeman, který se nedávno sešel s Putinem, svými výroky škodí Česku i Unii, míní Romancov. „Jsme malý stát a jakýkoli český politik, který se domnívá, že s ním Moskva jedná jako rovný s rovným, je pouze užitečný idiot,“ podotkl politolog.

Romancov: Zeman škodí Česku i Evropské unii (zdroj: ČT24)

Zeman dorazil do Moskvy na oslavy výročí konce druhé světové války a setkal se s Putinem. Nejprve avizoval, že chce řešit hlavně ekonomické problémy, došlo ale i na jiná témata. Zeman kupříkladu vyjádřil názor, že protiruské sankce ze strany Západu jsou jen krátkodobé řešení. Ruskému rozhlasu Kommersant FM sdělil, že by restrikce mohly skončit do konce roku. Agentuře TASS navíc řekl, že podle jeho názoru Rusko do dvaceti let splyne s Unií.

„Jsem přesvědčen, že Miloš Zeman škodí zaprvé České republice, což by v kontextu války, která probíhá na Ukrajině, až tak zásadně nevadilo, ale ještě horší je, že škodí Evropské unii. Ze zpráv ruských médií nelze rozlišit, kdy se Rusové domnívají, že Zeman hovoří jako prezident České republiky a kdy hovoří jako evropský státník,“ zdůraznil Romancov.  

Romancov o vztahu Moskvy k Česku:

„Oba dva naši poslední prezidenti propadli pocitu, že v očích Moskvy něco důležitého znamenají. Jsme malý stát a jakýkoli český politik, který se domnívá, že s ním Moskva jedná jako rovný s rovným, je pouze užitečný idiot.“ 

Ruská státní média interpretovala schůzku Putin - Zeman tak, že „konečně přijel Evropan, který říká, že to, co děláme, je společné úsilí uklidnit situaci na Ukrajině a opět navázat normální ekonomické vztahy, které jsou oboustranně prospěšné“. „To je fundamentálně rozdílná pozice oproti té, kterou zastává Evropská unie, a jaký o den později prezentovala v Moskvě německá kancléřka,“ připomněl odborník na mezinárodní vztahy. 

Zeman se v Rusku sešel i se šéfem ruských železnic Vladimirem Jakuninem, označovaném za blízkého spolupracovníka a přítele prezidenta Putina. „V lidském rozměru se tomu dá rozumět, v tom politickém rozměru je to opět problematické, protože Zeman se setkal s někým, kdo je na sankčním seznamu Spojených států, což je náš spojenec,“ okomentoval setkání Romancov.

Miloš Zeman s Vladimirem Jakuninem
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Šéf Kremlu nedávno avizoval, že je připraven na normalizaci vztahů s Evropou. Moskva ale neudělala nic, čím by si zlepšení vztahů ze strany Západu zasloužila, míní politický geograf. „To, co se odehrává mezi Ruskem a Západem, není banalita nebo obchodní válka. Jde o fundamentální záležitost toho, jaká pravidla hry budou v euroatlantickém prostoru platit. Rusko tyto principy pošlapalo a nesmí mu to projít,“ zdůraznil Romancov. 

V souvislosti s loňskou anexí Krymu se třeba často hovořilo o Budapešťském memorandu podepsaném v roce 1994 jak zástupci Ukrajiny, tak i Ruska. Ukrajině měla být tímto způsobem zaručena územní celistvost.  

Anexe Krymu absolutně nedává smysl, říká Romancov

Rusko přitom bylo až do anexe ukrajinského poloostrova předvídatelným aktérem. „Je otázkou, zda někdy zjistíme, co Vladimira Putina vedlo k tomu, aby anektoval Krym. Kromě brutálního aktu v Oděse na Ukrajině k žádné genocidě ruskojazyčných obyvatel nedochází. Rusko spustilo akci, která absolutně nedávala smysl,“ dodal politolog. Podle něj se ukazuje, že podobné garance si mohou poskytovat jen demokratické státy mezi sebou. 

Jako za Brežněva?

„Rusko směřuje do obrovských problémů. Myslím si, že budeme svědky jakési vylepšené verze Sovětského svazu za Leonida Brežněva. Rusko do značné míry izolované, leč respektované, schopné na světových trzích prodávat své energo-suroviny, a z toho nějakým způsobem schopné uspokojovat potřeby svých lidí. Tak, jako Brežněv likvidoval konstrukci sovětského státu monumentální korupcí politickou, Putin to začne dělat korupcí ekonomickou i politickou,“ myslí si Romancov.

Donbas: Na lini dotyku by měly být rozmístěny síly OBSE nebo OSN

V Donbasu by nyní mělo platit příměří dohodnuté v únoru v Minsku. Jak ukrajinská armáda, tak povstalci ale hovoří o místních přestřelkách, případně i nasazení těžkých zbraní. Jen za posledních 24 hodin zemřeli na východě Ukrajiny další tři vojáci. „Minské dohody jsou s největší pravděpodobností porušovány oběma stranami,“ myslí si Romancov. Na linii dotyku by podle něj měly být rozmístěny mírové síly OBSE či OSN, jinak se situace nezmění. Politický kompromis nevidí v nejbližší době jako něco reálného. 

Zapojení Moskvy do ukrajinského konfliktu se věnuje zpráva, kterou zveřejnili spolupracovníci zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova. Kreml zapojení do bojů v Donbasu opakovaně odmítá.  

Boje na Ukrajině
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Mstyslav Chernov

„Na Ukrajině prokazatelně působili ruští vojáci“

„Víme z mnoha zdrojů, že situace v Rusku je velmi komplikovaná – vláda neříká občanům, jaké jsou finanční náklady té akce, kolik vojáků z ruské strany tam bylo zapojeno a na základě jakého mandátu,“ konstatoval Romancov s tím, že důkazů je hodně. „Na Ukrajině podle mého názoru prokazatelně působili ruští vojáci, byť ne v ruských uniformách, a řada z nich tam přišla o život,“ říká Romancov. To potvrdila i organizace Ruské matky, která upozornila na desítky padlých ruských vojáků na Ukrajině.