Zeman nabídl Kurdům pomoc v boji proti islamistům

Praha - Prezident Miloš Zeman poděkoval prezidentu autonomního Kurdistánu Masúdovi Barzánímu za příspěvek Kurdů v boji proti radikálům z hnutí Islámský stát (IS) a nabídl mu veškerou podporu České republiky. Barzání během setkání se Zemanem projevil zájem o modernější zbraně pro kurdské jednotky, o konkrétních dodávkách výzbroje spolu ale nejednali.

Prezident Kurdistánu požádal Česko o zbraně (zdroj: ČT24)

„Pan prezident měl příležitost osobně poděkovat prezidentu autonomního Kurdistánu za významný příspěvek v boji s takzvaným Islámským státem,“ řekl k jednání Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Kurdští bojovníci dokázali v minulých měsících zastavit ofenzivu radikálů z IS na severu Iráku a v některých oblastech je i vytlačit z míst, která měli pod kontrolou.

Zeman, který je dlouhodobým zastáncem tvrdého postupu proti islámskému terorismu a podporuje mezinárodní úder proti výcvikovým střediskům radikálů, se podle Ovčáčka zajímal o aktuální situaci v Kurdistánu a stav bojů s IS. „V boji s mezinárodním terorismem nabídl veškerou podporu, kterou může Česká republika nabídnout,“ uvedl mluvčí.

Barzání podle něj uvedl, že by kurdské ozbrojené síly potřebovaly vybavit modernějšími zbraněmi. „O nějakých konkrétních dodávkách zbraní se však nehovořilo,“ poznamenal Ovčáček.

Nezávislý Kurdistán na obzoru

Lídr iráckých Kurdů nyní vyjednává o nezávislosti své země, která se zdá být blíže než kdykoli předtím v moderní kurdské historii. „Nemůžu Vám říci přesně, kdy k tomu dojde, ale můžu vás ujistit, že vznik nezávislého Kurdistánu se blíží,“ prohlásil Barzání.

Ofenziva pešmergů v pohoří Sindžár
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kurdové žijící v Čechách doufají, že jejich země získá nezávislost během několika let.
Na Pražském hradě proto vítali prezidenta, který podle nich zařídí Kurdistánu vytouženou suverenitu. „Kurdové chtějí svobodu. Musíme mít svobodu, jinak nemůžeme žít,“ podotkl syrský Kurd Mirán Kásim. „Snažíme se našim blízkým odsud z Evropy pomáhat, ale v Sýrii nyní všichni živoří, i naši příbuzní,“ konstatoval Muhammad Saíd Alí.

Česká vláda loni Kurdům na boj proti IS darovala 500 tun starší munice v hodnotě 41 milionů korun. Konkrétně šlo o deset milionů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov, osm milionů nábojů do kulometů, 5000 nábojů pro pancéřové pěsti a stejné množství ručních granátů.