Farage odešel… a už je zase zpět

Londýn - Předseda protiunijní Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage stáhl svou rezignaci, kterou ohlásil po neúspěchu ve čtvrtečních parlamentních volbách. Strana to uvedla v prohlášení, podle kterého spolustraníci s Farageovým odchodem nesouhlasili.

„Nigel Farage odvolal svou rezignaci a zůstává šéfem UKIP,“ uvedl Steve Crowther z vedení strany, které odchod svého předsedy jednohlasně odmítlo. Farage dal svou funkci k dispozici v reakci na to, že se sám nedostal do parlamentu a že strana získala pouze jeden mandát.

Ačkoli UKIP usilující o odchod Británie z Evropské unie a o výrazné omezení imigrace má jen jednoho poslance, celkově se podle preferencí s 13 procenty voličských hlasů stala třetí nejsilnější stranou. To zdůrazňuje i vedení UKIP, které připomíná, že v řadě okrsků skončila na druhém místě.

Výsledky britských parlamentních voleb a první povolební kroky lídrů stran nalezete ZDE.

Nigel Farage
Zdroj: Mary Turner/ČTK/ZUMA

Farage po oznámení svého setrvání ve funkci oznámil, že UKIP do budoucna zaměří svou energii do boje o změnu většinového volebního systému. „V těchto volbách hlasovaly pro UKIP čtyři miliony lidí a strana získala jediný mandát. Pro Skotskou národní stranu hlasovalo 1,4 miliony lidí a byla za to odměněna 56 poslaneckými křesly,“ přirovnal Farage.

Jeho původní plány, že stráví léto rybařením, procházkami a pobytem v Evropském parlamentu, tak rychle vzaly za své.

Vydáno pod