Se smrtí bin Ládina to bylo jinak, tvrdí investigativní novinář

Londýn - Pákistánská armáda i tajná služba pomáhaly při likvidaci šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina. S odvoláním na nejmenované vysoce postavené pracovníky tajných služeb to tvrdí americký investigativní novinář Seymour Hersh. Popírá tím oficiální verzi Washingtonu, že akci z května 2011 podnikly USA samy bez vědomí pákistánských úřadů.

Novinář Hersh v magazínu London Review of Books mimo jiné tvrdí, že bin Ládin nebyl v době akce na útěku, ale ve skutečnosti byl v zajetí pákistánské vojenské zpravodajské služby. Držitel Pulitzerovy ceny viní amerického prezidenta Baracka Obamu z řady lží. Tou nejočividnější podle něj bylo tvrzení, že dva nejvýše postavení představitelé pákistánské armády - tedy náčelník generálního štábu a šéf vojenské zpravodajské služby ISI - o americké akci nevěděli. Novinář tvrdí, že Američané měli při zásahu ze strany Pákistánu oficiální podporu.

Nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin byl zastřelen 2. května 2011 při rozsáhlé razii elitních jednotek amerického námořnictva Navy SEALs v domě v Abbottábádu na severu Pákistánu.

Podle Hershe se bin Ládin údajně v Pákistánu v době zásahu neskrýval, jak prohlašovala americká vláda. Ve skutečnosti ho prý ISI v Abbottábádu od roku 2006 držela jako zajatce, kterého využívala v úsilí o utlumení činnosti Talibanu a Al-Káidy. Hersh tvrdí, že Spojené státy zaplatily jednomu bývalému pákistánskému zpravodajci 25 milionů dolarů (téměř 615 milionů korun) za prozrazení přesného místa pobytu bin Ládina. Washington naopak tvrdil, že bin Ládina našel díky sledování jeho tajného kurýra.

Bílý dům také podle Hershe lhal, když tvrdil, že by bin Ládina dopadl živého, pokud by to šlo. Podle oficiální verze se při zásahu strhla přestřelka. „Žádná přestřelka nebyla. Když pronikali do areálu, ochranka z ISI byla pryč,“ píše Hersh.

Bílý dům podle něj nemluvil pravdu ani o osudu bin Ládinova těla. Nebylo prý pohřbeno do moře, jak Washington tvrdil. „Pozůstatky, včetně jeho hlavy, která v sobě měla jen několik děr od kulek, byly vhozeny do pytle a během návratu vrtulníku do Džalalabádu byly některé části těla vyhozeny nad pohořím Hindúkuš - tak to alespoň tvrdily SEALs,“ napsal Hersh s odvoláním na svůj zdroj.

Oficiální zdroje USA nové informace odmítají

Žurnalista, známý především tím, že v roce 1969 zveřejnil fakta o masakru ve vietnamském My Lai, tvrdí, že hlavním americkým zdrojem jeho informací je nejmenovaný vysoce postavený pracovník amerických tajných služeb obeznámený se zásahem proti bin Ládinovi. Informace mu prý potvrdili také dva dlouholetí poradci amerického velitelství pro speciální operace SOCOM. Hovořil prý také se zdroji „uvnitř Pákistánu“. „Všichni, kdo nám v Pákistánu opravdu pomohli, jsou pod ochranou. I ti generálové, co nám pomohli,“ tvrdí Hersh.

Seymour Hersh:

„Asi 25 elitních vojáků letí doprostřed Pákistánu, aby dostali jednoho chlápka? Jsou tu bez krytí ze vzduchu, bez ochrany… prý není problém. Děláte si legraci? Všechno to bylo dohodnuté s Pákistánci. A dohoda zněla, že to neoznámíme.“

„Je to celé nesmysl,“ namítá bývalý zástupce šéfa CIA Michael Morell, který v rozhovoru pro CBS prohlásil, že Hershův článek nedočetl, protože nic z toho, co tam je napsáno, není pravda. Morell trvá na tom, že Pákistánci o operaci na likvidaci bin Ládina nevěděli. Novinářovy zdroje prý nezná. „Zdroje, které Hersh cituje, nemají nejmenší ponětí, o čem mluví. (…) Nejsou to lidé, kteří by mohli něco vědět.“

Podle Hershe lhal Bílý dům o zabití Usámy (zdroj: ČT24)
Vydáno pod