Staroegyptský skandál - zvířecí mumie bez ostatků

Káhira - Při skenování stovek zvířecích mumií v Egyptě vyplynulo napovrch šokující zjištění – ve třetině mumií se místo ostatků koček nebo ptáků nachází jen zamotané obvazy či hlína.

Britové prozkoumali s pomocí rentgenu a počítačové tomografie stovky mumií v podobě koček, ptáků, krokodýlů a dalších zvířat. Pouze třetina z nich přitom obsahovala celá zvířata. Další třetina skrývala části zvířecích těl a ve zbylých nikdy žádná zvířecí těla nebyla - pruhy látky vyplňují mnohdy jen další obvazy. „Uvnitř je hlína, klacíky a rákosí, které se nacházely kolem dílen balzamovačů, a taky skořápky vajec a peří,“ podotkla egyptoložka Lidija McNightová. 

O podvod ale podle expertů nešlo. „I když to nebyla zvířata samotná, bylo to něco z jejich blízkosti. Prostě používali vše, co bylo dostupné. Někdy ty nejkrásnější obaly zvířata neukrývají,“ podotkla egyptoložka. Egypťané samotní prý často věděli, že nepohřbívají celou zvířecí bytost.  

VIDEO: BBC o skandálu kolem zvířecích mumií

Zatímco lidské mumie měly tělo zachovat pro posmrtný život, ty zvířecí byly dary určené bohům. „Vyráběly se v chrámech. Kněží je vyrobili, lidi si je kupovali a pak je nechávali v chrámech na důkaz vděku bohům,“ vysvětlil Antonio Brancaglion, kurátor egyptských sbírek z Brazilského národního muzea. 

Egypťané mumifikovali kolem 70 milionů zvířat

Od roku 800 před naším letopočtem po nástup římské říše Egypťané mumifikovali na 70 milionů zvířat. Hlavně o kočky byl enormní zájem. „Musela to být úplná průmyslová výroba. Aby dosáhli takových čísel, museli mít konkrétně zaměřené chovné programy,“ podotkl Campbell Price, kurátor sbírek Egypta a Súdánu z muzea v Manchesteru.  

Podvržená mumie kočky
Zdroj: ČT24

„Mumie zvířat fungovaly jako dary. Dnes máte svíčky v katedrále, ve starověkém Egyptě byste měli zvířecí mumii. Šli byste na speciální místo, kde byste pomocí směnného systému pořídili zvířecí mumii, pak byste ji předali knězi, který mumie shromažďoval a pohřbíval,“ říká kurátor Campbell Price.

Zvířata se často zabíjela ještě mladá. V Egyptě se našlo celkem třicet podzemních prostor naplněných až po strop mumiemi zvířat. V každém byl vždy pouze jeden druh - psi, kočky, krokodýli, ibisové nebo opice.

Horizont: Podvržené zvířecí mumie (zdroj: ČT24)