Turecký premiér pronikl s vojáky do Sýrie, Damašek se zlobí

Damašek - Turecký premiér Ahmet Davutoglu vjel v doprovodu ozbrojenců a vrtulníků bez ohlášení do Sýrie. Navštívil hrobku šáha Sulajmána - děda zakladatele osmanské říše. Turecká armáda ji před časem bez svolení Damašku přesunula blíž k hranici. Sýrie mluví o agresi.

  • Turecko od začátku syrského konfliktu ostře kritizuje vládu v Damašku, přestože dříve bylo jejím spojencem. V zemi probíhá od roku 2011 občanská válka mezi režimem prezidenta Bašára Asada, umírněnými povstalci a nejrůznějšími radikálními skupinami včetně Islámského státu. Zemřelo kolem 220 tisíc lidí. Miliony dalších musely opustit své domovy, případně i svoji zemi.

Šáhova hrobka je podle dohody z roku 1921 považována za tureckou enklávu v Sýrii, v jejím okolí se ale nedávno začalo bojovat. Turecko v únoru rychle zareagovalo, když poslalo do severní Sýrie několik stovek vojáků. Ti hrobku přesunuli asi 250 metrů od turecké hranice. Nešťastnou náhodou byl při akci zabit jeden voják. 

Turecký premiér u hrobky šáha Sulajmána:

Ankara svůj krok oznámila na syrském konzulátě v Istanbulu, nepočkala ovšem na svolení syrských úřadů. Damašek pak Turecko obvinil z agresivního chování vůči svrchované Sýrii.

Také nedělní Davutogluova cesta se nesla ve vojenském duchu. Premiéra doprovázely obrněné vozy i vrtulníky. Syrská agentura SANA oznámila, že návštěva vykonaná bez souhlasu syrské vlády je považována za „zřejmou agresi vůči svrchovanému státu a za porušení veškerého práva a dohod“. 

Šáh Sulajmán žil v letech 1178-1236. Jeho vnukem byl Osman I., považovaný za zakladatele osmanské říše. Její vznik se datuje do roku 1299, kdy Osman vyhlásil nezávislost emirátu založeného v severozápadní Anatolii. Osmanská říše zanikla až po první světové válce, v roce 1922.