Britská vláda se rýsuje, Cameron jde do boje s Unií

Londýn - Staronový britský premiér David Cameron chce začít vyjednávat s Unií, nejdřív se ale snaží získat na svou stranu vlivné euroskeptiky z řad konzervativců. Podle stanice Sky News jim hodlá slíbit vyjednání lepších podmínek britského členství v EU. Sestavování nového většinového kabinetu mezitím pokračuje - řadu ministerstev povedou stejní ministři. „Vypadá to, že se Cameron snaží vyslat signál, že se věci moc nemění,“ podotýká publicista Jan Jůn.

Mezi priority nové vlády bude patřit třeba převedení části kompetencí na Skotsko nebo otázka referenda o vystoupení Británie z Unie. Žádné větší změny tak nechystá. „Vláda tvrdí, že je třeba pokračovat v kurzu, který nastoupila před pěti lety,“ podotkl Jůn. Britské hospodářství roste nejvíc v celé Evropské unii a zaměstnanost je nejvyšší za poslední dekády. „Jsou to pozoruhodné úspěchy, které Cameron stále zdůrazňuje,“ připomněl publicista. 

Předseda Evropské komise Jean Claude-Juncker už Cameronovi poblahopřál k vítězství a uvedl, že je připraven s ním vyjednávat. „Evropa si uvědomuje, že nejen pro Británii je důležitá Evropa, ale i pro Evropu je důležitá Británie,“ podotkl Jůn s tím, že staronový ministr financí Osborne je jako vyjednavač „poměrně tvrdý“. „Může poukázat na rozdíly mezi ekonomikou EU a tou britskou, která dobře šlape,“ míní Jůn. 

Cameron žádá o podporu vlivný Výbor 1922 

Staronový premiér chce získat podporu pro svůj kurz vůči EU u členů vlivného parlamentního Výboru 1922. Ten sdružuje významné konzervativní poslance, kteří nejsou ve vládních funkcích. Podle stanice Sky News jim chce mimo jiné slíbit vyjednání lepších podmínek britského členství v Evropské unii. Pokud se premiérovi v jednáních nepodaří získat ze strany osmadvacítky dost velké ústupky, mohou někteří konzervativci odmítnout podpořit novou vládu. 

Že to Cameron nebude mít snadné, je zřejmě už z prohlášení šéfa Výboru 1922 Grahama Bradyho. Podle něj by měl premiér členům vlastní strany zaručit „svobodu projevu“ a dovolit ministrům, aby podpořili vystoupení Británie z EU.  

Ministerský předseda Spojeného království Velké Británie a Severního Irska David Cameron
Zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky se nová vláda zaměří také na návrhy zákonů, které dosud neprošly parlamentem, protože je zablokovali bývalí koaliční partneři konzervativců, liberální demokraté. „Půjde například o zákon měnící hranice volebních okrsků tak, aby odpovídaly počtu voličů, nebo o zákon, který zruší nadřazenost Evropské charty lidských práv a svobod nad soudním systémem v Anglii, Skotsku a Walesu,“ konstatoval Kytka.

To by mimo jiné mohlo znamenat, že Londýn bude jen omezeně uplatňovat verdikty Evropského soudu pro lidská práva a hlavní slovo bude mít ve sporech nejvyšší britský soud. Pokud s tímto postupem nebudou ostatní země Rady Evropy souhlasit, hodlá Británie štrasburský soud zcela bojkotovat.

Sestavování nového kabinetu – premiér oznámil nová jména 

Cameron už dříve uvedl, že ministrem financí zůstane George Osborne, ministrem pro zaměstnanost a penzijní reformu Ian Duncan Smith, šéfkou vnitra Theresa Mayová a šéfem diplomacie Philip Hammond. 

Další jména premiér průběžně zveřejňuje na Twitteru. Ministryní pro energetiku a klimatické změny bude Amber Ruddová, obchod dostane na starost Sajid Javid, který v předchozím volebním období vedl resort kultury, médií a sportu. Oba nahradí liberální demokraty. Na někdejší Javidovo místo pak nastoupí dosavadní dlouholetý konzervativní poslanec John Whittingdale.

Do vlády se vrátí i bývalý ministr školství Michael Gove -  jedna z nejvýraznějších a nejbojovnějších postav předchozího kabinetu musela z vlády odejít, nyní má vést resort spravedlnosti. „Gove se osvědčil během předvolební kampaně. Jmenování je možná uznáním tohoto faktu,“ podotkl Jůn s tím, že Gove jako ministr školství připravil celou řadu reforem, z nichž nyní těží současná ministryně školství.

Gove už potvrdil, že bude usilovat o revizi začlenění Evropské úmluvy o lidských právech do britského právního systému.

Londýnský starosta Boris Johnson nepovede žádné z ministerstev, je ale jedním z těch, kdo se budou moci zúčastnit některých jednání kabinetu. Cameron sdělil, že jeho stranický rival se chce plně věnovat práci ve vedení metropole do příštího jara, kdy mu končí volební období. Podle britských médií by Johnson mohl některý z důležitých vládních postů získat poté, co v květnu 2016 z čela Londýna odejde.

Výraznou obměnou prošel i stínový kabinet ve volbách poražených labouristů. Dočasná předsedkyně opoziční strany Harriet Harmanová musela reagovat na to, že řada stranických osobností se do parlamentu vůbec nedostala - týká se to například Eda Ballse, dosavadního stínového ministra financí, kterého nahradí Chris Leslie. Místo Douglase Alexandra, který dosud za labouristy dohlížel na agendu ministerstva zahraničí, zaujme Hilary Benn.