Hollande se na Kubě sešel s Fidelem a vyzval ke zrušení embarga

Havana - Francouzský prezident Francois Hollande se během návštěvy Havany sešel s bývalým kubánským vůdcem Fidelem Castrem i jeho bratrem a současným kubánským prezidentem, Raúlem. Během pobytu v Havaně Hollande vyzval ke zrušení amerického obchodního embarga. Francie podle něj udělá vše pro to, aby „opatření, které tolik uškodilo rozvoji Kuby“, bylo zrušeno. Hollande je na Kubě jako vůbec první šéf Elysejského paláce od nástupu komunismu na ostrově v roce 1959.

„Cílem této cesty je, aby Francie jako první mohla jménem Evropy a západních zemí říci Kubáncům, že jsme po jejich boku, pokud se sami rozhodnou překonat potřebné etapy k otevření se (světu),“ řekl nejvyšší francouzský představitel novinářům, kteří ho provázejí. Hollande je první západní prezident, který přiletěl do Havany poté, co začaly loni v prosinci mezi USA a Kubou tát ledy.

Ve 21:00 místního času přijal francouzského prezidenta ve své rezidenci Fidel Castro. Osmaosmdesátiletý vůdce komunistického převratu se v poslední době vyskytuje na veřejnosti kvůli zdravotním problémům jen zřídka. Podle reportérky francouzského listu Liberation trvala soukromá schůzka obou mužů téměř hodinu. „Měl jsem před sebou muže, který tvořil historii,“ řekl Hollande po schůzce. S mužem, jehož Západ vnímá jako symbol kubánské diktatury a sám Hollande jej před lety v tisku označil za krutého diktátora, prý debatovali o řadě témat, například o klimatu nebo zemědělství.

Poté se Hollande sešel se svým kubánským protějškem Raúlem Castrem, podrobnosti jejich setkání však nejsou známy.

Hollande vyznamenal kardinála

Francouzský prezident v Havaně také udělil Řád čestné legie kubánskému kardinálovi Jaimemu Ortegovi, který se v posledních letech angažoval jako zprostředkovatel mezi vládou Raúla Castra a opozicí. „Pokračujete ve snaze otevřít Kubu světu, čemuž svědčí i návštěva papeže Františka na Kubě,“ prohlásil Hollande k sedmaosmdesátiletému Ortegovi během ceremoniálu v sídle francouzského velvyslance. Papež je na Kubě očekáván v září.

Vzhledem k tomu, že na Kubě nefunguje legální opozice, slouží katolická církev jako prostředník mezi komunistickou stranou a opozicí. Kardinál Ortega zahájil v roce 2010 dialog s Raúlem Castrem, který vyústil v propuštění asi 130 politických vězňů. Většina z nich pak zamířila do exilu ve Španělsku.

Hollande vyznamenal kubánského kardinála Ortegu
Zdroj: Adalberto Roque/ČTK/PA

Francouzské firmy mají o Kubu zájem

V rámci kubánského hospodářského otevírání se světu došlo při Hollandově návštěvě k setkání zástupců desítek firem z obou zemí. Ropná společnost Total díky tomu získala právo na průzkum ložisek ropy u pobřeží ostrova ve spolupráci s monopolní státní společností CubaPetroleo. Total již své štěstí u kubánských břehů zkoušel v 90. letech, nesetkal se však s úspěchem, stejně jako desítka dalších zahraničních firem. Kuba však minulý týden přišla s novými informacemi, podle nichž se u jejích břehů v Mexickém zálivu nacházejí miliardy barelů ropy, které mají chudou zemi zbavit ropné závislosti na jejím socialistickém spojenci Venezuele.

Prezident Raúl Castro zahájil v roce 2010 v zemi postupné reformy. Slíbil také, že změní volební systém, žádný termín ovšem nepředložil. V nedávných obecních volbách ale poprvé kandidovali kubánští aktivisté Hildebrando Chaviano a Yuniel López – neuspěli, i přesto jde o velkou změnu.