Chorvati zadrželi Čecha Jedličku, vůdce samozvaného státu Liberland

Záhřeb – Chorvatská policie v sobotu večer zadržela Čecha Víta Jedličku při pokusu vstoupit na území samozvaného státu Liberland, který Jedlička vyhlásil v polovině dubna na „území nikoho“ mezi Srbskem a Chorvatskem. V neděli se muž na základě rozhodnutí místního soudu dostal na svobodu.

Samozvaný prezident Liberlandu Jedlička strávil v cele 18 hodin (zdroj: ČT24)

Deník Večernji list napsal, že spolu s Jedličkou policisté zadrželi také jeho tlumočníka Svena Sambunjaka. Podle deníku se Jedlička s policisty nejdříve setkal v obci Zmajevac, která je od Liberlandu vzdálena asi tři kilometry. Čech hlídkujícím policistům sdělil, že se chystá překročit hranice z Evropské unie do Liberlandu. Ti ho asi po 30 minutách nechali jít. Po vstupu do Liberlandu byl ale zadržen.

„Oficiálním důvodem bylo, že jsme překročili hranici mezi Liberlandem a Chorvatskem, což jsme neudělali,“ tvrdil po svém propuštění v neděli Jedlička. Ve vazbě strávil celkem osmnáct hodin, propuštěn byl na kauci.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí David Frous uvedl, že resort neposkytuje informace k jednotlivým konzulárním případům. Obecně však platí, že pokud se český občan obrátí na zastupitelské úřady s žádostí o pomoc, vyjdou mu „v rámci možností a dané situace vstříc“. Samotnou Jedličkovu ideu Liberlandu komentovat odmítl.

V posledních dnech Chorvatsko zostřilo kontrolu v okolí Liberlandu, v oblasti nasadilo policejní hlídky i policejní čluny, aby zabránilo opakovaným pokusům „Liberlanďanů“ do neobydlené oblasti proniknout. Přístup ze své strany hranice údajně blokuje i Srbsko. Podle Jedličky se ve směru z Chorvatska do Liberlandu už pokusily projít stovky lidí (a o občanství státu Liberland požádalo na 300 000 lidí).

„Svobodnou republiku Liberland“ Jedlička (člen Strany svobodných občanů) vyhlásil 13. dubna na území o rozloze sedmi kilometrů čtverečních nacházejícím se západně od srbského města Sombor. O místo v meandru Dunaje podle něj Chorvatsko ani Srbsko nejevilo zájem. Jedlička chce z nového státu vytvořit daňový ráj se základním principem „žít a nechat žít“. „Chceme vytvořit nový stát, kde lidi budou moci prosperovat, mít svoje podnikání a nebýt zatížení spoustou regulací a daní,“ nechal se slyšet samozvaný prezident.

Chorvatské a srbské úřady však popírají tvrzení, že se jedná o území nikoho. Ve skutečnosti je to oblast, kterou si nárokují oba balkánské státy. Problém vyplynul z toho, že část hranice mezi nimi vytyčuje řeka Dunaj, která v tomto úseku změnila tok. Jedličkovy argumenty zpochybňují i právníci. „Jestli to území není chorvatské, tak nejspíš zůstalo jugoslávským. A Srbsko je nástupcem Jugoslávie,“ vysvětlil koncem dubna v rozhovoru pro americkou televizi Fox News Lloyd Bonfield, profesor mezinárodního práva na New York Law School.

Komu patří sporná území? (zdroj: ČT24)