Noční vlci dojeli do cíle, v Berlíně položili květiny

Ruští motorkáři z klubu Noční vlci zakončili svoji cestu z Moskvy do Berlína, na hranicích některých států ale řadu členů nepustili dál. Nakonec se přesto u příležitosti výročí konce války poklonili u pomníku sovětských vojáků v Berlíně.

U památníku sovětských vojáků v Treptowském parku v Berlíně se u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války sešlo přes deset tisíc lidí. Měli i dobové uniformy, ruské a sovětské vlajky. Kromě uctění památky je mohli přilákat i ruští motorkáři Noční vlci, kteří položením věnců a květin u památníků v německé metropoli zakončili svou jízdu z Moskvy napříč střední Evropou. Z původně zamýšlených desítek členů ale do cíle dorazila jen hrstka, a to někteří ani ne na motorkách. Družinu místo nich cestou doplnili podporovatelé i jezdci z jiných zemí. „Přivážíme poselství, že chceme mír,“ řekl člen Nočních vlků Bedrag Blagojevič.

Noční vlci na své pouti Evropou, při níž chtěli připomenout výročí konce druhé světové války, narazili na překážky. Jejich plán byl totiž na Západě přijat s podezřením na provokaci vzhledem ke konfliktu na východě Ukrajiny. Hlavně u polských hranic řada členů klubu kontroverzních motorkářů narazila, když nedostala povolení vstoupit do Evropské unie. Minimálně další čtyři podle agentury DPA skončili i před německými hranicemi. Německé úřady se původně snažily zabránit některým Nočním vlkům ve vstupu na své území a z bezpečnostních důvodů jim zrušily platnost víz. Proti tomu se ale na poslední chvíli postavil berlínský soud. V Česku si ruské motorkáře a jejich doprovod zkontrolovali policisté. V Berlíně se nakonec v pátek podle DPA objevilo více než třicet motorkářů. Skupinu podle všeho tvořili i sympatizanti skupiny, kteří mají v Německu trvalý pobyt. Podle německé policie projeli přes hranice jezdci, kteří se neřadí k hlavním členům Nočních vlků.

Už v pátek se zúčastnili ceremoniálu v německo-ruském muzeu, kde v noci z osmého na devátého května podepsal wehrmacht kapitulaci. Motorkáři podle agentury DPA poklekli před pamětním kamenem před budovou, položili květiny a navštívili místnost, která je zachována ve stavu, v jakém byla svědkem toho, jak se polní maršál Wilhelm Keitel vzdal jednotkám Rudé armády.

Výročí konce války v Berlíně oslavili i Noční vlci (zdroj: ČT24)

Pieta se obešla bez incidentů, agentura DPA zaznamenala pouze rozhořčení jednoho z motorkářů kvůli tomu, že Německo zabránilo vstoupit do země některým z členů klubu. Tvrdil, že výprava z Moskvy do Berlína nebyla z popudu ruského prezidenta Vladimira Putina, ale že to byl nápad šéfa Nočních vlků Alexandra Zaldostanova.

Velké oslavy devátého května probíhají v Moskvě. Na Rudém náměstí se odehrála velká vojenská přehlídka a ruský prezident Vladimir Putin se setkal s řadou svých protějšků včetně českého prezidenta Miloše Zemana.