Egyptský exprezident Mubarak dostal tři roky za korupci

Káhira – Sedmaosmdesátiletý Husní Mubarak, bývalý prezident Egypta, byl spolu se svými syny odsouzen ke třem letům vězení za zneužívání státních peněz. Mubarak v čele země skončil během občanských bouří při tzv. arabském jaru v roce 2011, od té doby je ve vazbě; trest si tak podle egyptských sdělovacích prostředků už odpykal.

V kauze šlo o využití státních peněz určených na opravu prezidentských paláců ke stavbě soukromých nemovitostí. V přepočtu se jednalo o vyvedení asi 280 milionů korun.

Dnešním rozsudkem skončil opakovaný soud. Mubarak byl v prvním procesu odsouzen ke třem letům a jeho synové Gamál a Alá ke čtyřem. Odvolací soud ale v lednu verdikt zrušil a nařídil opakování procesu. Tentýž rozsudek byl vynesen také dnes a jeho součástí je i finanční pokuta; Mubarakovým synům soudce trest o rok zkrátil.  

Mubarak čelí několika dalším obviněním. Nejtěžší trest mu hrozí v tom, v němž se posuzovala jeho spoluvina na smrti více než 800 účastníků demonstrací v roce 2011. Soud ho ale viny zprostil. Odvolací řízení tohoto procesu začne ještě v květnu.

Ve vazbě je egyptský exprezident od dubna 2011; v srpnu 2013 byl převezen do vojenské nemocnice, kde je v režimu domácího vězení. Gamál a Alá jsou na svobodě od ledna, protože i jejich doba vazby, stejně jako tomu bylo v případě otce, dosáhla zákonem maximálně povolených 18 měsíců.