Putin blahopřál postsovětským zemím. Vynechal Ukrajinu, Gruzii i Pobaltí

Moskva – Jen den zbývá do velkolepých ruských oslav 70. výročí vítězství nad Adolfem Hitlerem. Prezident Vladimir Putin při této příležitostí poblahopřál vedoucím představitelům bývalých sovětských republik. Prezidenty Gruzie a Ukrajiny vynechal a soustředil se jen na zdejší lid, pobaltské státy nezmínil vůbec.

„Prezident Ruské federace pozdravil vedoucí představitele Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Moldavska, Tádžikistánu, Turkmenistánu, Uzbekistánu, Abcházie a Jižní Osetie, jakož i občany Gruzie a Ukrajiny u příležitosti 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce,“ sděluje se v kremelském prohlášení. Velká vlastenecká válka je tradiční ruské pojmenování bojů v letech 1941–1945, tzn. od napadení Sovětského svazu Hitlerovými vojsky.

„Toto velké vítězství je společné vlastnictví nedozírné hodnoty našich národů, které bok po boku bojovaly proti krutému nepříteli. A dnes je naší povinností chránit památku padlých hrdinů, pečovat o válečné veterány, nedopustit opakování tragických událostí minulosti,“ dodává Putin ve své zdravici.

Ukrajina a Gruzie jsou vůči Rusku nepřátelsky naladěné kvůli jeho vojenské přítomnosti na části území (Osetie, resp. Donbas). Pobaltské republiky, členské státy NATO, vnímají Moskvu jako svou bezpečnostní hrozbu a v uplynulých měsících kvůli krizi na Ukrajině opakovaně hostily alianční vojáky.

Slavnostně vyzdobená Moskva a premiéra nového tanku

Hlavní oslavy konce druhé světové války se v Rusku uskuteční až v sobotu, na rozdíl od západních zemí, kde se slaví už 8. května (dnes se k nim poprvé přidala i Ukrajina). Za rozdíl může časový posun - dohoda o kapitulaci Německa byla podepsána v Berlíně 8. května 1945 před půlnocí, tedy v době, kdy už v Moskvě bylo po půlnoci 9. května.

Vrcholem oslav ve slavnostně vyzdobené Moskvě bude vojenská přehlídka, která se na Rudém náměstí uskuteční zítra dopoledne; zúčastní se ji šestnáct tisíc vojáků ruského námořnictva, pěchoty i letectva, armáda by měla předvést i některé své nejmodernější zbraně, včetně tanku T-14 Armata (video zde).

Hosté ruských oslav se do Moskvy sjíždějí již během dneška, město přivítalo představitele Číny, Jižní Afriky, Mongolska, Venezuely, Vietnamu či Zimbabwe, do města zavítal i běloruský prezident Lukašenko. Zítra dorazí také generální tajemník Pan Ki-Mun. Dnes večer má do Moskvy přiletět český prezident Miloš Zeman, přehlídky se nezúčastní a spolu se slovenským premérem Robertem Ficem bude během jejího konání jednat v Kremlu.

Za kremelskými zdmi by měl zřejmě zůstat i francouzský ministr zahraničí. Vedoucí západní představitelé totiž ruské oslavy konce války s vojenskou přehlídkou vesměs bojkotují kvůli negativní úloze Ruska v konfliktu na východě Ukrajiny. Podle přesvědčení Kyjeva a Západu tam Moskva vojensky podporuje proruské separatisty. Německá kancléřka Angela Merkelová navštíví Moskvu 10. května.

Zpravodaj ČT Karas: Státníci se sjíždějí do Moskvy (zdroj: ČT24)