Fico: Směšujeme historii s politikou

Liptovský Mikuláš (Slovensko) - Z tématu letošního 70. výročí konce druhé světové války v Evropě se stalo politické téma. Nelze zpochybnit, že největší podíl na vítězství ve válce měla Rudá armáda. Na celoslovenské vzpomínkové akci u příležitosti oslav vítězství nad fašismem to prohlásil slovenský premiér Robert Fico, který také na rozdíl od řady západních politiků plánuje o víkendu zavítat do Moskvy na oslavy výročí ukončení válečného konfliktu.

Moskevských oslav se zúčastní i český prezident Miloš Zeman. Slovenský premiér se podobně jako český prezident nezúčastní vojenské přehlídky na Rudém náměstí. Místo toho se spolu sejdou na české ambasádě. Následně se Fico pokloní u pomníku neznámého vojína a pak se zúčastní recepce v Kremlu. 

Moskevské oslavy konce války se rozhodla bojkotovat řada státníků západních zemí, a to kvůli podílu Ruska na krizi na východě Ukrajiny. Fico podle pozorovatelů zastává vstřícnější postoj vůči Rusku, když v minulosti například kritizoval vzájemné sankce, které na sebe uvalily EU a Rusko v reakci na konflikt na Ukrajině - více čtěte zde.

Premiér Robert Fico

„Připadá mi zvláštní a nedůstojné, že se z tématu 70. výročí konce druhé světové války stalo politické téma. Nesměšujme účelově minulost a současnost, nevytvářejme nesmyslné konstrukce, protože jednoduše nemohou obstát ve světle historických faktů.“

Nikdo na světe nemůže podle Fica zpochybnit skutečnost, že největší podíl na pádu fašismu a na vítězství ve válce měla Rudá armáda a národy Sovětského svazu.

Politici u příležitosti oslav 70. výročí druhé světové války upozorňují na ruský postoj v ukrajinské krizi. Například ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil Rusko ze zločinné politiky. Podle médií Moskvě vyčetl, že dává hlavní zásluhu za vítězství nad nacismem jen Rusům a že nyní vede v Donbasu válku proti sousední Ukrajině. Ukrajinský prezident Petro Porošenko srovnal motivy války na Donbasu a druhé světové války. Podle něj byly stejné: posunutí hranic, imperiální ambice, hrubé porušení mezinárodních práv a jakoby boj za práva lidí mluvících stejným jazykem. 

Podobně i na konferenci s historiky v Gdaňsku, která předcházela pietnímu aktu na Westerplatte, se účastníci nevyhnuli současné politické situaci na Ukrajině. Ukrajinský prezident tam varoval před obdobným válečným konfliktem. „Musíme mít ponaučení z historie na paměti i v 21. století, kdy se má země stala obětí agrese. Kupodivu jsme svědky pokusů o ústupky agresorovi. Ukrajina plně respektuje dohody z Minsku, ale útočník na Donbase dále stupňuje svou činnost,“ řekl Porošenko o vyhrocené situaci na východní Ukrajině.

Svíčka na každý hrob padlého vojáka na Slovensku

Podle slovenského prezidenta Andreje Kisky výročí konce války je příležitostí k tomu, aby si lidé zapálením svíčky připomněli všechny vojáky, kteří bojovali proti fašismu.  

Slovenský prezident Kiska už dříve oznámil, že do Moskvy na zmiňovanou vzpomínkovou akci nepojede. Místo toho si naplánoval návštěvu několika vojenských hřbitovů na Slovensku a zapálení svíček vojákům, kteří padli při osvobozování země. „Přišli jsme sem proto, abychom si připomenuli všechny, kteří statečně bojovali na frontách, kteří nesmírně trpěli, pomáhali, zahynuli jako oběti této války. Nesmíme dopustit, aby se zapomenulo na kořeny zla, které vedly k válce,“ řekl Kiska v projevu na slovenských oslavách výročí konce války v Liptovském Mikuláši. 

„Uvítal jsem iniciativu pana prezidenta (Kisky) - pojeďme zapálit na každý hrob padlého vojáka na Slovensku symbolicky jednu svíčku. Já ovšem považuji za správné, abychom položili kytici květů i tam, kde oběti byly největší - na hrob neznámého vojína v Moskvě. Ve jménu celé Slovenské republiky to i udělám,“ řekl Fico za potlesku mnoha z několika stovek lidí, kteří se oslav zúčastnili. 

  • Liptovský Mikuláš je místo největších bojů, které v průběhu dubna 1945 probíhaly na území Slovenska. Boje o Bratislavu na samém konci dubna a na začátku května nebyly tak krvavé jako střety u Liptovského Mikuláše, do nichž se velkou měrou zapojil 1. Československý armádní sbor generála Ludvíka Svobody. Proto Slováci za hlavní místo oslav konce války zvolili právě Liptovský Mikuláš.