Cameron zůstává britským premiérem, političtí konkurenti mizí ze scény

Londýn – Britský ministerský předseda David Cameron má za sebou návštěvu Buckinghamského paláce. Ještě večer chce sdělit jména prvních členů své nové vlády, která bude díky výraznému volebnímu vítězství konzervativců jednobarevná. Cameronovi navíc po volbách ubývá politických soků. Dosavadní předseda opozičních labouristů Ed Miliband rezignoval, jeho strana ztratila desítky křesel a zůstává v opozici. Není jediný. Vicepremiér Nick Clegg také končí, jeho liberální demokraté ve volbách propadli. Stejně tak předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage odchází poté, co nezískal poslanecký mandát a stranu bude v parlamentu zastupovat jediný poslanec. Přečtěte si více o výsledcích britských voleb.

V Downing Street 10 zůstává tentýž nájemník, který se sem nastěhoval již před pěti lety. David Cameron má za sebou přijetí u královny, které tradičně předchází sestavování nové vlády. V Buckinghamském paláci pobyl asi 25 minut, poté vystoupil, aby oficiálně oznámil, že sestaví novou jednobarevnou vládu. „Vláda, kterou jsem vedl, udělala hodně dobrého pro budoucnost a nyní musíme v té práci pokračovat,“ poznamenal. Současně ubezpečil, že nadále počítá s referendem o setrvání Velké Británie v Evropské unii. Je přitom přesvědčen, že dokáže Brity semknout. „Budeme vládnout jako strana jediného státu, jediného Spojeného království,“ uvedl David Cameron.

Zopakoval také, že se chystá posílit pravomoci místních vlád ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku. „Ve Skotsku chceme vytvořit silnější decentralizovanou vládu, takovou jaká není nikde na světě. Vládu, která bude mít důležité pravomoci ohledně daní. Žádná konstituční dohoda by nebyla kompletní, pokud by neobsahovala rovnocennou nabídku pro Skotsko,“ řekl vítěz britských voleb. Loni Cameron čelil referendu, v němž Skotové nakonec neodhlasovali své odtržení od zbytku Velké Británie. Posílení místních pravomocí slíbil v průběhu kampaně před referendem. Vedle posílení skotských pravomocí plánuje ale také omezení vlivu skotských poslanců na Anglii.

Nová vláda? Jména budou za několik hodin, slíbil Cameron

Po pětileté avantýře s koalicí se Velká Británie vrací k jednobarevnému vládnutí. Volební výsledek konzervativců sice není ve srovnání například s podporou, kterou kdysi sklízel Tony Blair, nijak závratný, přesto umožňuje Davidu Cameronovi rychle sestavit vládu výhradně z lidí, které si vybere ve vlastní straně. První jména chce zveřejnit ještě v sobotu. „Oznámím některé členy kabinetu v nejbližších hodinách,“ napsal Cameron na Twitteru.

V první řadě by měly přijít na řadu jména ministrů financí, vnitra, zahraničí a obrany. Konečná podoba druhé Cameronovy vlády by měla být hotová do pondělí.

Farage možná nekončí úplně, v létě bude přemýšlet

Zatímco David Cameron slaví vítězství, plánuje své další kroky a přijímá gratulace, další britské politické strany přicházejí o předsedy. Ze čtyř, které získaly ve volbách nejvíce hlasů, zůstal předseda pouze konzervativcům. Nigel Farage z UKIP byl prvním z předsedů favorizovaných stran, které v britských volbách uspěly méně, než doufaly, jenž veřejně oznámil rezignaci. Vzhledem k tomu, že ve svém volebním obvodu získal méně hlasů než konzervativní kandidát Craig Mackinlay, učinil lídr UKIP to, co naznačoval již před volbami. Podotkl však, že nemusí jít o jeho konec v politice a ve vedení strany, která se vymezuje proti Evropské unii či přistěhovalectví. „V září proběhnou volby nového předsedy UKIP a já přes léto zvážím, zda budu o tuto práci znovu usilovat,“ řekl. Stranu podle něj prozatím povede dosavadní místopředsedkyně Suzanne Evansová.

Nigel Farage
Zdroj: ČTK/AP/Matt Dunham

Clegg: Liberalismu se nevede dobře

Vzápětí přišlo oznámení Nicka Clegga. Vicepremiér, který pět let od historického úspěchu přivedl svoji stranu k drtivé porážce, kdy obhájila pouze osm z původních 57 křesel, oznámil, že odstoupí z čela liberálních demokratů. „Je zřejmé, že výsledky byly drtivé a nepříznivé tak, jak jsem si ani nedovedl představit,“ uvedl končící předseda liberálních demokratů. Nick Clegg ve svém povolebním projevu také varoval, že liberalismu se Evropě nyní nevede dobře a že v Británii je na vzestupu nacionalismus. „Pokud nebudeme mít silné a státnické vedení, je vážně ohrožena existence samotného Spojeného království,“ řekl Clegg.

Neúspěch liberálních demokratů zřejmě souvisí s jejich působením v koaliční vládě s konzervativci. Jejich ministři však často zůstávali ve stínu svých konzervativních kolegů, voliči tak vnímali především kroky jako zvýšení daní nebo zvýšení školného na univerzitách, což bylo v rozporu s předvolebními sliby liberálů.

Nick Clegg
Zdroj: Tolga Akmen/ČTK/ZUMA

Miliband ztratil Skotsko a končí

Bez předsedy bude také největší opoziční strana. Ed Miliband po volbách oznámil, že odstoupí z čela labouristů. „Británie potřebuje silnou Stranu práce. Potřebuje Stranu práce, která se zotaví z této porážky, abychom znovu sestavili vládu, která se zastane pracujících lidí. Je proto na čase dát příležitost někomu jinému, aby se ujal vedení strany. Proto oznamuji rezignaci,“ řekl dosavadní vůdce opozice. Strana práce sice měla být podle předvolebních průzkumů rovnocenným partnerem konzervativců, ale po drtivé porážce ve Skotsku – kde na rozdíl od konzervativců v minulosti dominovala, nyní ale ztratila 40 z 41 mandátů ve prospěch Skotské národní strany – skončila bez nejmenší šance promluvit do sestavování vlády. Po Milibandově rezignaci povede stranu, která naposledy vládla Británii mezi lety 1997 a 2010, dosavadní Milibandova zástupkyně Harriet Harmanová.

Ed Miliband s manželkou po oznámení neúspěchu labouristů v parlamentních volbách
Zdroj: ČTK/AP/Tim Ireland

Vedle konzervativců, kteří mají v britském parlamentu většinu poprvé od roku 1992, přinesly volby historický triumf Skotské národní straně (SNP), která je co do počtu poslanců třetí nejsilnější stranou celého Spojeného království. Hlasy sebrala labouristům a liberálním demokratům. Vedle čtyř zmíněných stran a jednoho poslance UKIP stráví dalších pět let ve Westminsterském paláci také zástupci severoirských Demokratické unionistické strany, Sociálně demokratické strany práce a Ulsterské unionistické strany, velšské Plaid Cymru a anglické Strany zelených. Severoirská Sinn Féin získala čtyři mandáty, její poslanci se však tradičně zasedání neúčastní.

Zisk jednotlivých stran podle křesel

  • Konzervativní strana: 331
  • Strana práce: 232
  • Skotská národní strana: 56
  • Liberální demokraté: 8
  • Demokratická unionistická strana: 8
  • Sinn Féin: 4
  • Plaid Cymru: 3
  • Sociálně demokratická strana práce: 3
  • Ulsterská unionistická strana: 2
  • Strana nezávislosti Spojeného království: 1
  • Strana zelených: 1
  • Konzervativní strana: 36,9
  • Strana práce: 30,4
  • Strana nezávislosti Spojeného království: 12,6
  • Liberální demokraté: 7,9
  • Skotská národní strana: 4,7
  • Strana zelených: 3,8

Kdo zvítězil v jednotlivých částech Spojeného království

  • Anglie: Konzervativní strana
  • Skotsko: Skotská národní strana
  • Wales: Strana práce
  • Severní Irsko: Demokratická unionistická strana
Vydáno pod