Podle odhadů zvítězili v britských volbách konzervativci

Londýn – Vítězství vládních konzervativců v britských parlamentních volbách předpovídají první odhady výsledků po uzavření volebních místností. Nadpoloviční většiny se jim ale dosáhnout nepodařilo, odhady jim přiznávají 316 poslaneckých křesel. Opoziční labouristé získali podle odhadu jen 239 mandátů. To je podle expertů spíše překvapení, protože průzkumy slibovaly mezi konzervativci premiéra Davida Camerona a labouristy Eda Milibanda velmi vyrovnaný souboj.

Jako třetí se prosadili skotští nacionalisté, jimž odhady dávají 58 poslaneckých míst. Protievropský UKIP (Strana nezávislosti Spojeného království) nepotvrdil pověst černého koně a bude se zřejmě muset spokojit s pouhými dvěma zákonodárci, stejně jako zelení; vládní koaliční liberální demokraté mají mít deset zástupců, což by oproti roku 2010 znamenalo výraznou ztrátu 47 mandátů.

Pro nadpoloviční většinu je třeba získat 326 mandátů, současná vládní koalice tak má naději na těsnou většinu v parlamentu. Pro opoziční labouristy jde podle všeho o zdrcující porážku.

Odhad vychází z dotazů mezi voliči u volebních místností (exit poll) v rámci průzkumu provedeného televizemi BBC, Sky a ITV. Zhruba 50 000 volebních místností se zavřelo ve 22:00 místního času (23:00 našeho času). O složení 650členného parlamentu rozhodovalo na 50 milionů oprávněných voličů starších 18 let. Konečné výsledky se očekávají v pátek odpoledne.

Sčítání hlasů v Británii
Zdroj: ČTK/AP/Danny Lawson

Ve Skotsku se stala dominantní politickou silou Skotská národní strana (SNP) v čele s mimořádně oblíbenou Nicolou Sturgeonovou. Ta podle svých slov bere odhady s rezervou, protože 58 křesel pro svou stranu považuje za nepravděpodobné. Skeptičtí jsou k odhadům i labouristé a doufají v lepší výsledek. Nicméně Miliband prohlásil, že pokud se odhady potvrdí, bude pro něj „velmi obtížné“ stát se ministerským předsedou. Camerona naopak první odhady „potěšily“.

Deník Huffington Post předpokládá, že pokud se odhady ukáží jako správné, několik známých jmen ztratí svůj poslanecký mandát. Pokud se odhady potvrdí, konzervativci si oproti minulým volbám v roce 2010 mírně polepší o necelou desítku poslanců, zatímco labouristé o skoro dvě desítky mandátů přicházejí.

Británie volila nový parlament
Zdroj: ČTK/Newzulu/David Mbiyu

Organizace YouGov odhaduje mnohem těsnější rozdíl: konzervativci podle ní získali 284 mandátů, labouristé 263, skotští nacionalisté 48 a liberálové 31. Nicméně YouGov podotýká, že nešlo v tomto případě o klasický exit poll.

Odhady jsou jen předběžným ukazatelem konečných výsledků. V Británii se volí většinovým systémem, v němž mnoho hlasů přichází vniveč, takže výsledky se předpovídají hůře než v zemích s poměrným volebním systémem.

Horizont ČT24 k prvním britským volebním odhadům (zdroj: ČT24)

Předvolební průzkumy předpokládaly těsný souboj

Konzervativci slibovali před volbami referendum o setrvání země v Evropské unii, předvolební průzkumy ale naznačovaly, že toryové nejen nedosáhnou většiny, ale nemuseli by ani sestavit koalici. Většinu nezískali ani v předchozích volbách před pěti lety, kdy do koalice museli přibrat liberální demokraty. Obě hlavní strany se v kampani soustředily na ekonomiku, na hluboké škrty zavedené dosavadní koalicí a na budoucnost státního zdravotnictví. Volby měly potvrdit také pokračující rozpad systému dvou stran.

Britský tisk většinou podporuje vládní konzervativce. Podporu labouristům vyjádřily z velkých deníků pouze Daily Mirror a The Guardian. Například bulvární deník The Sun v předvečer voleb na své první straně znovu otiskl známou nelichotivou fotografii Milibanda zápasícího s šunkovým sendvičem. The Daily Mail přinesl průvodce taktickým hlasováním za účelem „udržet Rudého Eda mimo“ a hlavní titulek deníku The Daily Telegraph ve středu varoval před „noční můrou v Downing Street“ a osm stran pokryl reklamou na konzervativce včetně plakátu premiéra Davida Camerona. Listy The Times, Financial Times, The Independent a Evening Standard rovněž podpořily konzervativce. Bulvární The Daily Star a deník The Independent nevyjádřily podporu žádné straně.

Angličané volili také místní zastupitele. Volební právo nemají vězni nebo členové Sněmovny lordů. Královna Alžběta II. sice volební právo má, ale podle tradice ho nevyužívá, čímž dává najevo svou nadstranickost.

Vydáno pod