Ruská chlouba měla při nácviku přehlídky potíže

Moskva – Jeden z nejmodernějších tanků T-14 Armata, jímž se Rusové chlubí, měl při „generálce“ vojenské přehlídky problém. V jedné chvíli se zastavil. V Rusku vrcholí oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Na přehlídku dorazí přes 16 tisíc vojáků. Český prezident sice přiletí na oslavy, přehlídky se ale nezúčastní.

Tanky T-14 Armata překonají všechny západní zbraně tohoto druhu, tvrdí Moskva. Jejich děla jsou ovladatelná na dálku a posádka je mimořádně dobře chráněna. Musí ale spoléhat na složité elektronické a optické systémy. Zaostávání v této oblasti Rusko až donedávna řešilo dovozem.  

Jeden z tanků měl při nácviku přehlídky problémy. Podle novinářů AP se zastavil, i když jeho motor stále běžel. Ostatní tanky mezitím pokračovaly v jízdě. Snahy odtáhnout ruskou chloubu pryč vyšly vniveč, zhruba po 15 minutách se ale dal do pohybu vlastní silou. 

Rusové nejprve mlžili

Organizátoři generální zkoušky nejdřív tvrdili, že zastávka byla plánovaná a měla sloužit k „nácviku evakuace“. Později ale zdroje z ruského ministerstva obrany přiznaly, že stroj zůstal stát neplánovaně. Posádka prý nezvládla řízení a padesátitunový tank museli z Rudého náměstí vyvézt technici výrobního závodu Uralvagonzavod.   

PODÍVEJTE SE: Snahy odtáhnout tank ze scény byly marné:

Sobotní přehlídka má být bombastickou připomínkou konce války a největší událostí tohoto druhu v Rusku. Kromě více než 16 tisíc vojáků bude k vidění 201 kusů vojenské techniky a 143 letadel a vrtulníků. Zúčastní se také vojáci v dobových uniformách pěchoty, námořnictva, letectva, ženijních a kozáckých oddílů a rovněž jezdectva.   

Podle ruských sdělovacích prostředků během přehlídky ohlásí prezident Vladimir Putin chvíli ticha na počest válečných padlých. Televize budou od rána vysílat pořady věnované válečnému vítězství, další celostátní minutu ticha ohlásí večer místního času všechny ruské televizní kanály. 

Zeman i Fico zamíří do Moskvy 

Moskevské oslavy bojkotuje kvůli napjatým vztahům s Ruskem v důsledku ukrajinské krize většina vrcholných představitelů západních zemí. Do ruské metropole nepřijede mimo jiné americký prezident Barack Obama, francouzský prezident Francois Hollande či polský prezident Bronislaw Komorowski. Německá kancléřka Angela Merkelová dorazí do Moskvy až 10. května, aby položila věnec k pomníku neznámého vojína. 

Kromě českého prezidenta potvrdil z hlav evropských států svou účast na moskevských oslavách jen srbský prezident Tomislav Nikolič. Dorazit by měl i řecký premiér Alexis Tsipras a zástupce Kypru. Přijede rovněž slovenský premiér Robert Fico. Potkat se budou moci s nejvyššími představiteli Číny, Indie či KLDR.