Nová ofenziva rebelů? U hranic s Ukrajinou prý čeká 50 tisíc Rusů

Proruští povstalci chystají v Donbasu novou ofenzivu, tvrdí americký ministr obrany Ashton Carter. A stejný názor má i NATO. Podle ukrajinského prezidenta je u hranic připraveno 50 tisíc ruských vojáků.

  • V Minsku se v únoru dohodly podmínky příměří, které ale nejsou všude dodržovány a boje pokračují. Ukrajinská armáda oznámila, že jen ve středu separatisté porušili příměří ve více než 30 případech, když použili zbraně, které by podle minského ujednání měly být z fronty staženy. 

O hrozbě nové povstalecké ofenzivy se už dříve zmínil vrchní velitel NATO. Moskva prý v minulých měsících přesunula do Donbasu na tisíc kusů těžkých zbraní.  

„Nevíme, co si Putin myslí a co udělá dál,“ říká vrchní velitel Aliance Philip Breedlove:

„Generál Breedlove má pravdu. Je zřejmé, že separatisté bojující na východě Ukrajiny a podporovaní Ruskem připravují další kolo vojenských operací, které budou v rozporu s dohodu z Minsku,“ řekl Carter.  

O hrozící nové ofenzivě hovořil také ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ukrajinská armáda prý na východě čelí 40 tisícům nepřátelů ve zbrani. Padesát tisíc ruských vojáků je navíc rozmístěno podél ukrajinské hranice.  

Rebelové chtějí oslavit výročí konce války po svém

Olej do ohně podle Kyjeva přilévá i snaha separatistických republik uspořádat vlastní oslavy konce druhé světové války včetně vojenské přehlídky. „Aby se konala demonstrace jejich vojenského vybavení v bezprostřední blízkosti nárazníkové linie, je naprosto nepřijatelné,“ upozornil Porošenko. 

  • Spojené státy už začaly ukrajinské rebely označovat jako kombinované rusko-separatistické síly. Moskva nad nimi totiž podle amerických tajných služeb výrazně prohloubila celkovou kontrolu.  

Vyhrocenou situaci znovu řešili zástupci OBSE, Ukrajiny, Ruska a separatistů v běloruském Minsku. Mimo jiné se dohodli, že takzvané kontaktní skupiny se odteď budou scházet každý týden. „Práce byla konstruktivní, položili jsme základ pro řešení otázek, které napomohou dosažení míru u jednacího stolu, a ne na bitevním poli,“ míní vedoucí mise Heidi Tagliaviniová.  

Už tak napjaté situaci nijak nepřispívá ani plán Moskvy vyslat do Donbasu další konvoj s údajnou humanitární pomocí. Ukrajina nemá možnost kamiony kontrolovat a transporty považuje za kamuflovanou vojenskou pomoc rebelům. Bílá kolona má i přesto vyrazit přesně za týden.

Podle USA chystají povstalci na východě Ukrajiny nové útoky (zdroj: ČT24)