Německá rozvědka omezila spolupráci s NSA

Berlín - Německá zpravodajská služba (BND) omezila spolupráci s americkou Národní agenturou pro bezpečnost (NSA). Podle rozhlasové stanice Deutsche Welle přestal Berlín Washingtonu dodávat informace o internetovém provozu. Je to zřejmě důsledek ostré kritiky německé tajné služby kvůli jejímu údajnému napomáhání Američanům ve sledování evropských firem a úřadů.

„Je to v každém případě drastický krok,“ řekl Deutsche Welle poslanec Konstantin von Notz z parlamentního výboru pro kontrolu tajných služeb. Podle něj omezení spolupráce potvrzuje, že na dosavadním společném fungování BND a NSA nebylo něco v pořádku. Kancléřka Angela Merkelová přitom tento týden zdůraznila, že německé tajné služby budou pokračovat ve spolupráci s NSA.  

BND řadu let pomáhala NSA sledovat satelitní a internetovou komunikaci. Spolupráce vycházela z dohody německé a americké vlády. Podle německých médií ale Američané žádali po BND i taková sledování, která odporovala německým a evropským zájmům.   

Týdeník Der Spiegel v dubnu přinesl informace, že BND poskytla Američanům na jejich žádost zpravodajská data až ve 40 tisíci případech týkajících se Evropy. Údajně šlo o IP adresy a mobilní telefonní čísla. Podle všeho se NSA zajímala o evropský zbrojní koncern EADS, leteckého výrobce Eurocopter (nyní Airbus Helicopters) či o francouzské úřady.  

  • Rakousko už podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Němečtí špioni údajně špehovali i v rakouských úřadech.  

Ministr vnitra Thomas de Maiziére, který v letech 2005 až 2009 zodpovídal ve vládě za dohled nad rozvědkami, ale tvrdí, že nikdy nedostal od NSA žádný seznam lidí nebo firem, které americká tajná služba chtěla s podporou BND sledovat. Neměl prý ani informace o tom, že by se BND podílela na průmyslové špionáži ve prospěch NSA.  

Angela Merkelová
Zdroj: Michael Sohn/ČTK

Merkelová bude svědčit

Německá opozice naléhá na kancléřku, aby poskytla parlamentu detailní informace o spolupráci BND s NSA. Merkelová slíbila, že bude před poslanci vypovídat. Seznam cílů, na něž se NSA zaměřovala, chce ale předat až po konzultaci s Američany.   

Téma odposlechů je v Německu velmi citlivé. V roce 2013 zveřejnil někdejší spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden dokumenty, které ukazovaly na rozsáhlé sledovací a odposlechové praktiky NSA. Ze zveřejněných složek vyplynulo, že Američané sledovali i vrcholné evropské politiky, mimo jiné německou kancléřku Angelu Merkelovou. Tato odhalení otřásla vztahy mezi Berlínem a Washingtonem.

Vydáno pod