Desítky zatčených v Moskvě: Žádali propuštění disidentů

Moskva - Policie pozatýkala v Moskvě asi padesát lidí, kteří žádali mimo jiné osvobození odsouzených disidentů. Akce proběhla v souvislosti s třetím výročím mohutných demonstrací proti prezidentským volbám, v nichž byl potřetí zvolen Vladimir Putin. Radnice ale protest nepovolila.

Policie zatýkala demonstranty v Moskvě (zdroj: ČT24)

Šestého května 2012 policie na moskevském Blatném náměstí tvrdě zakročila proti opozičním demonstrantům. Zadrženo bylo tehdy na 400 lidí, jedenáct osob z nich skončilo ve vězení. Aktivisté Sergej Udalcov a Leonid Razvozžajev, kteří byli označeni za hlavní organizátory protestu, dostali 4,5 roku za mřížemi. 

Po třech letech si tu kritici poměrů v Rusku chtěli tehdejší demonstraci připomenout - i tentokrát skončili na policii. Zadrženi byli hlavně ti, kteří nesli transparent.  

Účastníci akce skandovali hesla proti politickým represím a za osvobození odsouzených disidentů. Žádali rovněž svobodu pro vězněnou ukrajinskou letkyni Naděždu Savčenkovou. „Všechno se vrací zpět, bojovali jsme proti sovětským orgánům, proti komunistické straně, proti KGB a v roce 1991 jsme si mysleli, že se to už nemůže opakovat, ale ukazuje se, že může,“ konstatoval jeden z protestujících Igor Carkov.

„Jestli mě chtějí zadržet, ať mě zadrží. Já se nebojím. Ale moje vlast je na tom špatně. To je jediná věc, která mě trápí. Chci vlast svobodnou, demokratickou a silnou tak, jak o tom snil Boris Němcov,“ podotkl další z demonstrantů Simeon Zon-Zam. Opoziční Němcov byl zastřelen šesti ranami do zad v noci na 28. února na mostu poblíž Kremlu.  

Demonstrace ale nebyla povolená. Moskevský magistrát navrhl jiné místo, kde by se mohla konat. To ale protestující odmítli. Podle provládního hnutí Antimajdan se účastníci akce snažili vyvolat konflikt s policií záměrně. „Žádáme, aby policisté zadrželi organizátory a účastníky této akce. Provokatéry musí stihnout trest se vší tvrdostí,“ uvádí se v prohlášení Antimajdanu.