Británie volí. Možným vítězům jde téměř o každý hlas

Londýn – V Británii se konají parlamentní volby. Výsledek bude zřejmě nejtěsnější od začátku 70. let minulého století. Odvolili již čelní představitelé všech stran, které mají šanci se do parlamentu dostat. Podle nejčerstvějších průzkumů a odhadů mají prakticky stejnou šanci k vítězství jak konzervativci premiéra Davida Camerona, tak i opoziční labouristé Eda Milibanda. Do hry – už podruhé za sebou – výrazně promluví i další strany, na jejichž postoji může v důsledku záviset příští vláda i premiér. Zemi tak nejspíše čekají složitá povolební jednání o koaličních seskupeních.

Jak se hlasuje?

Britové na rozdíl od nás hlasují pouze jeden den. K volbám se chodí tradičně právě ve čtvrtek. Volební místnosti jsou otevřené od 08:00 do 23:00 našeho času. Většina z nich je umístěna ve školách, v komunitních centrech či ve farních halách, ale používají se dokonce i prádelny, hostince nebo školní autobusy, aby se urny lidem co nejvíce přiblížily. První odhady výsledků se očekávají záhy po závěru hlasování. Tehdy by televize BBC, ITV nebo Sky News měly zveřejnit výsledky výzkumů, ve kterém je část voličů dotazována záhy poté, co opustí volební místnosti.

Kdy budou známy výsledky?

Součty měly být hotové krátce po půlnoci. Konečné výsledky po sečtení všech hlasů se očekávají v pátek odpoledne. Vzhledem k těsnému rozdílu mez hlavními favority nemusí být po prvních odhadech o vítězi jasno.

Jaká bude volební účast?

Britské deníky připomínají, že volby často výrazně ovlivňuje počasí. Nejvyšší účast byla v roce 1992, kdy byl nádherný slunečný den. Meteorologické vyhlídky jsou příznivé i tentokrát. Celostátní čísla by navíc mohlo zvýšit Skotsko, předpokládá se, že zde bude účast více než 70 procent.

Politici u uren:

Většina britských politiků volila hned po ránu. I se svou ženou Justine přišel šéf labouristů Ed Miliband hlasovat v Doncasteru na severu Anglie. Premiér Cameron odvolil v doprovodu své manželky Samanthy ve Witney nedaleko Oxfordu.

Svůj hlas odevzdal v jihoanglickém Ramsgate také šéf UKIP Nigel Farage, který novináře zaujal velkou rudou růží na klopě i vzkazem na Twitteru po odevzdání hlasu: „Nemohu vám říct, pro koho jsem hlasoval!“ Šéfka skotské vlády Nicola Sturgeonová a její manžel Peter po vhození svých hlasovacích lístků do volební urny ochotně pózovali fotografům v Edinburghu. V Londýně hlasovala předsedkyně Zelené strany Anglie a Walesu Natalie Bennettová.

Sestaví vládu automaticky strana s nejvyšším počtem mandátů?

Nikoliv nutně. Lídr vítězné strany se v britských podmínkách obyčejně stává premiérem, čtvrteční volby ale neslibují žádné ze stran dostatečnou většinu. Do hry tak nutně vstoupí spolupráce více stran – v takovém případě může většinu vyjednat klidně druhý v pořadí, a to na úkor vítěze.

Kolik křesel je třeba k sestavení vlády?

Ať už jednobarevnou, koaliční či menšinovou vládu musí podpořit nejméně 326 poslanců. Od třicátých let získávala nadpoloviční většinu vždy sama vítězná strana. Výjimkou byly roky 1974 a 2010, kdy se muselo dohodnout více stran. Stejný scénář se očekává i po čtvrtečním sčítání hlasů.

Jak dlouho může povolební vyjednávání trvat?

Zákon teoreticky žádný limit neuvádí. Podle vládních předpisů schválených v roce 2011 ale nejpozději na první schůzi nové sněmovny (18. května). Dosavadní premiér na ní musí prokázat, že má většinovou podporu, v opačném případě má funkci složit. Musí si však být jistý, že není schopen většinu získat, zatímco druhý v pořadí ano.

Jakou roli v koaličních dohadech hraje královna?

Podle zvyklostí královna do povolebního vyjednávání nijak aktivně nezasahuje. Proto neexistuje scénář, kdy by sama musela premiéra vybírat. K sestavení vlády pověří lídra strany, který garantuje funkční většinu. S pověřením ale může vyčkávat, dokud stále není o většině v dolní komoře jasno.

Kdo exekutivně řídí zemi během vyjednávání?

Formálně je to dosluhující premiér – v tomto případě David Cameron – a to do doby, než je uzavřena fungující dohoda. Podobná situace nastala i po volbách 2010. Labourista Gordon Brown setrval v premiérském sídle, dokud nebyla jasná koalice konzervativců s liberálními demokraty. 

PROFILY HLAVNÍCH STRAN

PŘEDVOLEBNÍ ODHADY A KAMPAŇ

JAKÉ JSOU MOŽNÉ SCÉNÁŘE VÝVOJE PO VOLBÁCH?

Horká témata voleb pohledem jednoho města (zdroj: ČT24)