Z Shawshanku uprchl před půlstoletím, policie ho dopadla

Floridská policie dopadla po 56 letech vězně, který uprchl z káznice, jež se později stala kulisami pro filmový hit - Vykoupení z věznice Shawshank. Ukrýval se v mobilním domě na Floridě. K soudu přijel devětasedmdesátiletý muž na invalidním vozíku.

Floridská policie dopadla vězně po 56 letech (zdroj: ČT24)

Frank Freshwaters si měl odsedět dvacet let ve státní věznici v Ohiu za zabití pomocí motorového vozidla. Obětí byl Eugene Flint, otec tří dětí. Vězeň ale uprchl z farmy, kde odsouzenci pracovali. 

V 70. letech ho pak zadrželi v Západní Virginii, ale příkaz k vydání do Ohia propadl. A Freshwaters znovu zmizel. Až tento týden na dveře jeho obytného přívěsu zaklepala policie. „Ukázal jsem mu jeho fotku z roku 1959 a zeptal se, jestli toho muže neviděl. Odpověděl mi, že ho neviděl už hodně dlouho,“ konstatoval Tod Goodyear z úřadu šerifa okresu Brevard. 

Policie nechce prozradit, co ji na Freshwatersovu stopu přivedlo. Stejnou metodou chce totiž polapit další uprchlíky. Vzorky písma a otisky prstů k jeho identifikaci postačily. „Ať utíkáte den, rok nebo 56 let, pořád se ohlížíte přes rameno. Čas ho dohnal. Věřte nebo ne, ale pocítí úlevu, protože se už nemusí pořád ohlížet,“ podotkl Pete Elliott z federální policie. 

Frank Freshwaters
Zdroj: ČT24

Devětasedmdesátiletý uprchlík připoutaný na invalidní vozík teď čeká, jestli ho Florida vydá zpět do Ohia. „Po těch padesáti letech je to už asi jiný člověk. A nejspíš si přeje, aby to, co provedl, nikdy neudělal,“ myslí si Freshwatersův soused. Muž si z původního dvacetiletého trestu zatím odseděl jen necelých sedm měsíců.

Vykoupení z věznice Shawshank je film natočený podle novely Stephena Kinga. Andy Dufresne (Tim Robbins) přichází do vězení v Shawshanku jako nový vězeň podezřelý z vraždy. Spřátelí se s doživotně odsouzeným Redem (Morgan Freeman) a společně se snaží přežít v nelidském prostředí vězeňského systému. Odmítají upadnout do rezignace a dodávají naději sobě i spoluvězňům. Film získal mnoho ocenění filmové kritiky a díky svému hluboce humánnímu poselství, skvělým hereckým výkonům a působivému zpracování byl sedmkrát nominován na Oscara - za nejlepší film, herce v hlavní roli (Morgan Freeman), nejlepší scénář, kameru, hudbu, střih a zvuk.

Vydáno pod