Německá rozvědka se prý na průmyslové špionáži nepodílela

Berlín - Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) chtěla v roce 2008 posílit spolupráci při odposlouchávání s německou Spolkovou zpravodajskou službou (BND), Berlín to ale odmítl. Tvrdí to německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Nemá prý žádné informace o tom, že by Němci pomáhali NSA při průmyslové špionáži.

  • Poprvé se o problému spolupráce v BND hovořilo již v roce 2008. Tehdy se zjistilo, že některé úkoly odporují vzájemné smlouvě o společném boji proti terorismu. Po skandálu s odposlechy NSA v roce 2013 se problém začal řešit důrazněji, mimo jiné se zjistilo, že některá zjišťovaná data jsou v rozporu se západoevropskými a německými zájmy.

De Maiziére zodpovídal v letech 2005 až 2009 jako ředitel úřadu spolkové kancléřky za dohled nad německými tajnými službami. Američané prý v roce 2008 žádali posílení spolupráce rozvědek obou zemí. Stáli hlavně o zrušení omezení, které BND zakazuje sledovat německé občany. Německá tajná služba ale posílení spolupráce nedoporučila. Berlín pak tento krok odmítl.   

Ministr prý nikdy nedostal od NSA žádný seznam lidí nebo firem, které americká tajná služba chtěla s podporou BND sledovat. Neměl prý ani informace o tom, že by se BND podílela na průmyslové špionáži ve prospěch NSA.  

Špehovací aféra
Zdroj: Ole Spata/ČTK/DPA

Německá média v dubnu přinesla informace, že BND poskytla Američanům na jejich žádost zpravodajská data až ve 40 tisících případech týkajících se Evropy. Údajně šlo o IP adresy a mobilní telefonní čísla. Podle všeho se NSA zajímala o evropský zbrojní koncern EADS, leteckého výrobce Eurocopter (nyní Airbus Helicopters) nebo o francouzské úřady.   

Rakousko už podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Němečtí špioni údajně špehovali i v rakouských úřadech.

Detaily má zákonodárcům představit Merkelová

Německá opozice nyní naléhá na kancléřku Angelu Merkelovou, aby poskytla parlamentu detailní informace o spolupráci BND s NSA. Merkelová slíbila, že bude před poslanci vypovídat. Seznam cílů, na něž se NSA zaměřovala, chce ale předat až po konzultaci s Američany.   

  • Téma odposlechů je v Německu velmi citlivé. V roce 2013 zveřejnil někdejší spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden dokumenty, které ukazovaly na rozsáhlé sledovací a odposlechové praktiky NSA. Ze zveřejněných složek vyplynulo, že Američané sledovali i vrcholné evropské politiky, mimo jiné Merkelovou. Tato odhalení otřásla vztahy mezi Berlínem a Washingtonem.   

Kancléřka přitom zdůraznila, že německé tajné služby budou pokračovat ve spolupráci s NSA. Stejně se nyní vyjádřil i de Maiziére. Spolupráce s Američany je podle něj důležitá pro německou bezpečnost. Ministr ale připustil, že je nutno zajistit uměřenost při sledovacích aktivitách.