Noční vlci do Německa smí, rozhodl soud

Berlín – Soud v Berlíně zrušil zákaz vstupu na německé území pro ruské motorkáře, kteří si chtějí 9. května v německé metropoli připomenout porážku nacistického Německa před 70 lety. Informoval o tom server deníku Berliner Morgenpost.

Podle schengenských pravidel lze odmítnout vstup do země majitelům platných schengenských víz, pokud dotyčné osoby představují riziko pro veřejný pořádek, vnitřní bezpečnost nebo pro mezinárodní vztahy členského státu.

Berlínský správní soud nyní konstatoval, že německé úřady musejí ruským motorkářům vstup do země povolit. Důvody, jimiž zákaz vysvětlovala spolková policie, jsou prý neopodstatněné – včetně předpokladu, že příjezd motorkářů zatíží vztahy s Polskem.

Nočním vlkům, kteří jsou ruskými občany, vydala platná schengenská víza Itálie. Německá policie přesto na konci dubna několika jedincům zabránila ve vstupu na německé území přes letiště Berlín Schönefeld. Další motorkáři nicméně v pondělí navštívili bývalý koncentrační tábor Dachau nedaleko Mnichova (čtěte víc).

Evropskými zeměmi včetně České republiky mezitím projely skupinky motorkářů, z nichž někteří s ruským klubem Noční vlci jen sympatizují nebo ani nejsou ruskými občany. Asi dvacítka motorkářů, z nichž někteří měli vesty skupiny Noční vlci, dorazila ve středu na pietní akci na pražských Olšanských hřbitovech (více zde).

Pieta na Olšanech
Zdroj: ČT24

V mnoha zemích, kterými Noční vlci projížděli, byla jejich cesta ze strany politiků a různých aktivistů označena za provokaci. Už dříve jim vstup na své území zakázalo Polsko s tím, že ke své cestě sdělili málo informací. Moskva toto zdůvodnění odmítla (více zde).

Pro pětitisícový klub s přísným režimem je dnes zásadní podpora politiky Vladimira Putina. Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu dokonce ocitli na sankčním seznamu USA. Putin jim udělil státní vyznamenání – jejich šéfovi Alexandru Zaldostanovi konkrétně za „aktivní práci při vlastenecké výchově mládeže“.

Podle ruských liberálních médií jde o gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry. Předloni byli členové klubu zapleteni do přestřelky se znepřáteleným motorkářským gangem Tři cesty, která se neobešla bez obětí na životech.