Asad se ukázal na veřejnosti: S radikály prohráváme

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad se po delší době objevil na veřejnosti. Připustil, že se jeho vojákům poslední dobou v boji s radikály nedaří. Obléhaným jednotkám na severozápadě země chce poslat posily. Město v provincii Idlíb minulý měsíc dobyly opoziční skupiny. V ohrožení je i nedaleký přístav Latakíja, který zatím kontrolují vládní vojska.

Boje v Sýrii neutichají - Asada se snaží svrhnout jak umírnění povstalci, tak i nejrůznější radikální skupiny. Americký ministr zahraničí John Kerry už připustil, že o politickém předání moci v zemi bude nakonec nutné jednat s Asadem, kterého Západ označuje za viníka konfliktu. Občanskou válku totiž zhoršuje postup extremistů z Islámského státu, z něhož má obavy i Západ.

„Prohrát bitvu neznamená prohrát válku“

Radikálové dosáhli v nedávné době několika vítězství zejména na severu a jihu Sýrie. Podle Asada je ale normální, že ve válce dochází "k ziskům i ztrátám, k okamžikům, kdy
jste nahoře a kdy jste dole". Prohrát bitvu podle něj neznamená prohrát celou válku.

Islamisté obsadili část uprchlického tábora Jarmúk
Zdroj: ČTK/AP

Syrský prezident se po dlouhé době objevil na veřejnosti ve škole v Damašku obklopen studenty, kteří mu hlasitě vyjadřovali svou podporu. Při této příležitosti slíbil, že pošle vojenské posily do strategicky důležitého města Džisr aš-Šughúr poblíž turecké hranice, jež na konci dubna dobyli radikálové. V nemocnici je prý obklíčeno více než 150 syrských vojáků.

Asad nedávno přiznal, že požádal o pomoc libanonského spojence Hizballáh. Popřel ale informaci, že na syrském území působí íránské jednotky. „Pozvali jsme Hizballáh, ne Íránce. V Sýrii nejsou žádní íránští vojáci a Írán k nám žádné jednotky neposlal. Velitelé a důstojníci z obou stran jezdí do obou zemí v rámci dlouhodobé spolupráce,“ konstatoval Asad.

Syrský konflikt trvá přes čtyři roky

Více než 220 tisíc mrtvých, 4 miliony uprchlíků za hranicemi, dalších 7 milionů uvnitř země. Taková je humanitární bilance ozbrojeného konfliktu v Sýrii, který zemí zmítá od tzv. arabského jara v roce 2011.  

Vydáno pod